Alfred Eikelenboom

Ik woonde vroeger in Den Haag op de Johan van Oldenbarneveltlaan naast de kunstenaar Alfred Eikelenboom, een bijzonder iemand die destijds indruk op me maakte. Achter in de tuin van zijn huis stond een tuinhuisje waarin destijds Helga Ruebsamen woonde en waar zich ‘s nachts de meest vreemde taferelen afspeelden waar ik als kind vanuit mijn jongenskamer met genoegen op uitkeek: een interessante wereld openbaarde zich voor mij! Het kwam af en toe voor dat er in het pad achter ons huis ‘s morgens iemand zijn roes lag uit te slapen en daar moest ik me dan met mijn fiets langs laveren: het kunstenaarsmilieu trok me toen al aan!

Alfed Eijekelenboom

Af en toe liet Alfred, hierboven rechts op de foto, mij zijn werk zien dat opgeborgen lag in grote ladekasten en voornamelijk bestond grote schetsen van imaginaire steden, bollen, kubussen, eclipsen en stippen. Het meest interessant waren de verhalen die hij daarbij had, die stippen, zei hij, dat waren mensen want in de toekomst had iedereen een soort helikopter waarmee hij zich voortbewoog. Individueel vervoer omdat alle mensen meer op zichzelf leefden. En die bollen en kubussen waren de toekomstige architectuur van de metropolen, zo zag de toekomst er dus uit, enthousiast kon hij daarover vertellen…

Vanwege een scheiding ging hij ergens anders wonen. Af en toe kwam ik hem nog tegen bij de Haagse Kunstkring waar ik in het laatste jaar van mijn middelbare school nachtportier was. Ik heb hem verder niet gevolgd en begreep dat hij deze week is overleden. Alfred Eikelenboom was een bijzonder man en zijn tijd ver vooruit en voor mij een inspiratiebron!

image

 

Voor meer informatie over Alfred Eikelenboom verwijs ik naar het uitgebreide en boeiende artikel van Michiel Morel over hem: De Souvereine kunst van Alfred Eikelenboom.

 

Print Friendly, PDF & Email
Print

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.