Buren: Helga Ruebsamen en Alfred Eikelenboom

helga-ruebsamen-2

Helga moet toen rond 1970 achter in de dertig geweest zijn en de buurt had het niet zo op haar. Het huisje wat ze bewoonde was eigenlijk een tuinhuisje en niet geschikt voor bewoning. Het lag niet aan de straat en je moest weten hoe je er via een ingang aan de Frankenslag achter de tuinen langs kon komen. Toch wisten velen die weg te vinden want ze had veel bezoek. Ik weet dat een aantal buren haar daar weg wilde hebben waaronder een arts en een hoge pief die bij Justitie werkte. Ik vond dat leven in de brouwerij in deze stijve buurt juist wel leuk!helga-ruebsamen

Ik had een van haar boeken op mijn leeslijst voor het eindexamen gezet en ik weet nog goed dat mijn docent Nederlands speciaal voor mij dit boek  moest lezen omdat hij haar werk niet kende – ze had toen al vier boeken geschreven. Hij vond het maar niks:  “slecht geschreven, ronduit waardeloos” zei hij nadat ik uitgelegd wat ik er van haar werk vond. Ik had tevens Leonard Cohen op mijn leeslijst gezet en daar was hij wel enthousiast over. Gelukkig kwam er later meer waardering voor haar werk zoals blijkt uit het interview met Adriaan van Dis. Niet veel later is ze overleden, een bijzondere Haagse vrouw die veel meegemaakt heeft en alles uit het leven gehaald heeft.

Alfed Eijekelenboom

Af en toe liet Alfred Eikelenboom, hierboven rechts op de foto, mij zijn werk zien dat opgeborgen lag in grote ladekasten en voornamelijk bestond uit grote schetsen van imaginaire steden, bollen, kubussen, eclipsen en stippen. Het meest interessant waren de verhalen die hij daarbij had, die stippen, zei hij, dat waren mensen want in de toekomst had iedereen een soort helikopter waarmee hij zich voortbewoog. Individueel vervoer omdat alle mensen meer op zichzelf leefden. En die bollen en kubussen waren de toekomstige architectuur van de metropolen, zo zag de toekomst er dus uit, enthousiast kon hij daarover vertellen…

Vanwege een scheiding ging hij ergens anders wonen. Af en toe kwam ik hem nog tegen bij de Haagse Kunstkring waar ik in het laatste jaar van mijn middelbare school nachtportier was. Ik heb hem verder niet gevolgd. Ook Alfred Eikelenboom was een bijzonder man en zijn tijd ver vooruit en voor mij een inspiratiebron! Achteraf wel bijzonder naast Alfred en Helga gewoond te hebben.

image

 

Voor meer informatie over Alfred Eikelenboom verwijs ik naar het uitgebreide en boeiende artikel van Michiel Morel over hem: De Souvereine kunst van Alfred Eikelenboom.