Armando

imageAfgelopen zondag naar Museum Oud Amelisweerd (MOA) geweest, het nieuwe onderkomen voor de Armando collectie. Als Amersfoorter gaat het je een beetje aan het hart dat het Armando Museum is verplaatst naar Amelisweerd. Armando´s werk is altijd verbonden geweest met Kamp Amersfoort, waar ik om de hoek woon en waar Armando zijn jonge jaren doorbracht. Het Kamp Amersfoort doet nog steeds herinneren aan de oorlog en de gang van de gevangenen naar de executieplaats heb ik een aantal malen overgedaan bij de dodenherdenking. De beklemmende sfeer daar staat model voor de schilderijen van Armando, net als het beeldhouwwerk De Trap aan het eind van de Leusderweg. Deze sfeer dus:

image

Op naar Amelisweerd dus alwaar we eerst in de rij moesten wachten alvorens we naar binnen mochten: er kunnen maar 65 bezoekers tegelijk in het Museum vanwege het delicate Chinese behang dat daar hangt. Geen receptie in het Museum, moet je voor bij een tijdelijk gebouw zijn, geen toilet, geen vestibule, dat viel allemaal een beetje tegen, afijn dat heeft ook wel weer wat. In ieder geval was de beheerder erg in zijn nopjes met zijn nieuwe baan vertelde hij me toen ik daar navraag naar deed.

Binnen word je eerste door een aantal kamers geleid met het recent gerestaureerd Chinese behang, interessant maar ik vraag me wel af wat de link tussen Armando en behang is. Dan kom je eindelijk bij de schilderijen en de beelden. Mooi, er hangen er paar prachtige recente werken, groot en vol van kleur, Armando is aan het eind van het leven plots kleur gaan ontdekken! Machtig mooie werken die veel expressie uitstralen.

Wel veel lege muren, de collectie van het Museum is niet zo groot, kan me herinneren dat in Amersfoort meer oud werk hing, waar is dat gebleven? Ik kwam dit weekend elders een kunst expert tegen die zei dat er momenteel veel Armando’s aangeboden worden op de markt, je kunt zijn werken nu voor een prikje kopen, heb zelf vorige week een litho op de NRC-veiling gekocht bij Adams aan de Herengracht.

Strong Armando lithograph

Toch blijft het een vreemde kombinatie: behang en Armando. Voor mijn gevoel moet je Armando zien in een grote ruimte met kale muren, de kleur en energie van zijn werken komt daar het beste uit!

Ben benieuwd hoe dit Museum zich op deze locatie gaat ontwikkelen, de inrichting laat weinig ruimte voor exposities vanwege al weer dat behang, het zal dus moeite kosten bezoekers te blijven trekken, het Armando Museum in Amersfoort deed het ook niet echt goed qua bezoekersaantallen.