B&B’s en zorgboerderijen

Net terug van een vierdaagse wandeling van Usquert via de waddenkust naar Pieterburen en daarna het Pieterpad volgend via Groningen door naar Rolde in Drenthe. Mooie tocht, lekker weer, de wind in de rug en de zon in het gezicht: wat wil een mens nog meer. Lopend kom je op plekken waar de auto of fiets niet kan komen en loop je rustig van het ene Pieterpad paaltje naar het andere af en toe andere wandelaars tegenkomend waar je dan even een praatje mee maakt. Meestal 60 plussers overigens en niet zelden gevlucht uit de randstad. Als je onderweg twijfelt over de route pak je je Pieterpad boekje en voordat je het opgeslagen hebt roept er geheid een langsfietsende lokalo ‘LInksaf”, ze zijn daar erg behulpzaam in het Noorden!

Overnachten langs de route is geen probleem want er zijn tegenwoordig op de meest vreemde plekken B&B’s waar je voor een prikkie een mooie kamer kunt krijgen incl. ontbijt en voorzien van alle gemakken, je kan ze onderweg via bookings.com simpel boeken en er is altijd plek in dit seizoen. En voor het eten is er thuisbezorgd.nl, voordat je het weet komt de bolide aanrijden om de bestelling af te leveren, ondernemend zijn ze daar wel en het lijkt wel of ze dit voor hun plezier doen!

De tweede avond was bijzonder, toen sliep ik in een huifkar. Bij aankomst rond zes uur was er niemand aanwezig. Nadat ik gebeld had kwam de eigenaresse snel aanrijden en de sleutels en wat bier brengen, ze weten daar wat je nodig hebt. Ik was die avond de enige gast dus ik had het rijk alleen. Pizza en fles wijn besteld op thuisbezord.nl en een half uur later zat ik prinsheerlijk aan de dis tussen de schapen, konijnen, kippen, paarden en kanaries en naar de ondergaande zon  en de langsrijdende treinen van Arriva te kijken. Wel vroeg ik me af wie er eigenlijk allemaal voor deze beesten zorgt op deze verder verlaten boerderij. Heerlijk geslapen in de huifkar en ‘s morgens vroeg wakker gemaakt door de vogels bovenop de huifkar, helaas zonder mijn mammalou…

Rond acht uur kwamen er plots allerlei auto’s aanrijden die jongelui afleverden die buiten bleven wachten tot om half negen de eigenaresse arriveerde. Ik kreeg een geweldig ontbijt van haar en terwijl ik aan tafel zat  ging zij aan de slag met de jongeren. Het bleek dat ik op een zogenaamde borgboerderij verbleef, zo te zien in combinatie met een B&B, een lucratieve aangelegenheid en mooie combinatie. Ze was lief voor de jongeren en had een hoop geduld, geen makkelijke werk lijkt me!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Al met al een ondernemend volk daar in het noorden en van stilzitten houden ze daar niet! Dat was ook wel goed te horen en gelijk het enige minpuntje van de tocht.  Continu waren boeren op het land bezig met grote tractoren en zowel in Groningen en Drenthe bleef dat de hele dag maar door gaan, zal wel met het jaargetijde te maken hebben. Daarbij werden ze bijgestaan door talloze pensionado’s die hun heg aan het snoeien waren of aan het klussen met de cirkelzaag. Je  kwam maar weinig plekken tegen die echt stil waren. Ook in het natuurgebied Ballooërveen, wat toch aardig omvangrijk is, bleef het bij  mijn doortocht niet stil. Ik kwam zelfs een  wandelaar tegen die om de reden gehoorbeschermers op had. Afijn, teruggekomen in Amersfoort werd er ook bij mij in de buurt weer flink geklust en ik moet inderdaad dit weekend nodig de heg weer eens doen…

Thuis gekomen toch maar eens gewogen hoe zwaar mijn rugzak eigelijk was en dat bleek acht kilo te zijn, beetje te veel meegenomen achteraf: zo’n rugzak voelt gaandeweg steeds zwaarder aan. Verder is dat wandelen goed bevallen, ga dit zeker vaker doen! En de volgende tocht heeft mijn eega beloofd mee te lopen omdat de tocht dan geheel door Drenthe gaat, ze komt zelf namelijk uit Hoogeveen.

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Traveling and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.