Brain drain US vanwege Trump al op gang?

Eerder deze week had ik een adviesgesprek met een Amerikaan die bezig is voor zijn bedrijf een vestiging in Nederland op te richten. Toen ik na afloop van het gesprek hem vroeg wat nu eigenlijk de echte reden is waarom hij hier aan de slag wil keek hij mij aan en zei: “Trump.” Dat verbaasde me nog al, ik had niet verwacht dat dit nu al zo speelt binnen Amerikaanse bedrijven.

Hij vertelde me dat hij zich veel zorgen maakt over de politieke en economische koers van Trump als deze gekozen wordt en de onzekerheden die dit zal geven voor bedrijven. Trump heeft maatregelen aangekondigd op het terrein van de belastingen (minder, simpeler) en handelsbeperkende maatregelen voor producten uit het buitenland (met name China), Zijn focus zal liggen op het creëren van banen op de Amerikaanse markt onder de slogans ““We’re bringing your business back” en “I can fix it. I can fix it pretty quickly.”

Hoe hij dat precies gaat doen en wat de impact daarvan zal zijn is echter onduidelijk, we moeten er volgens Trump maar op vertrouwen dat zijn programma gaat werken omdat hij een succesvol ondernemer is en weet hoe het werkt. Een beetje vage basis lijkt me met de nodige onzekerheid op korte termijn, daar houden bedrijven over het algemeen niet van.

Trump Brain Drain

Ik kan me voorstellen als je een bedrijf hebt dat afhankelijk is van internationale handel je je terecht zorgen maakt over de nabije toekomst. indien Trump wordt gekozen (en die kans wordt steeds groter) dan kunnen zijn economische maatregelen al over een jaar effect hebben op je bedrijfsvoering. En dan is het logisch dat je er over nadenkt hoe te anticiperen op de aangekondigde handelsbeperkende maatregelen, het hebben van een Europese vestiging kan dan een voordeel zijn, ook vanwege fiscale redenen. Het zou dus wel eens zo kunnen zijn dat we een toenemend aantal Amerikaanse bedrijven zullen zien die hier vestigingen gaan starten, je weet immers maar nooit waarvoor dit handig kan zijn…

IMG-20160520-WA0000

Dat de verkiezingen gevoelig liggen bij veel Amerikanen blijkt ook uit bovenstaande advertentie. Mary Anne Noland uit Virginia overleed afgelopen weekend op 68 jarige leeftijd aan kanker en haar nabestaanden plaatsen daarop bovenstaande overlijdensadvertentie. Virginia is een van oudsher arme staat waar het sinds de inkrimping van de kolenindustrie steeds slechter gaat. Hillary Clinton beloofde daar tijdens de campagne te gaan investeren in infrastructuur en schone industrie en Trump beloofde de kolenindustrie terug te brengen en alle vrijhandelsverdragen op te zeggen zodat er weer interne vraag komt. De advertentie is bedoeld als grap maar wel tegen de achtergrond dat het blijkbaar lastig kiezen is tussen de twee overgebleven kandidaten Trump en Clinton die niet in staat zijn een echt perspectief te geven voor veel Amerikanen…

Het politieke klimaat in de US is door de verkiezingsstrijd drastisch veranderd en het is te verwachten dat een jonge goed opgeleide Amerikanen, net als de Amerikaan die ik deze week sprak, de keuze zullen maken onze kant op te komen. Veel succesvolle startups sturen niet alleen op winst maar ook op sociale doelstellingen zoals “duurzaamheid” en “social responsibility.” Dit zou een “Brain drain” kunnen veroorzaken van jonge creatieve entrepreneurs  wanneer dit soort waarden onder Trump ingrijpend veranderen en hen doen besluiten elders hun heil te zoeken. Dan krijg je een nieuw soort economische vluchtelingen maar dan wel van het soort dat zijn eigen geld en werk meeneemt.

Hebben we naast een potentiële Brexit wellicht ook een USexit aan de horizon…

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Business, Politics and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.