Chania

Kwam deze graffiti tegen in Chania, John Lennon zou het er waarschijnlijk mee eens zijn geweest.

Kreta heeft dit voorjaar flink last gehad van zware regenval en dat is met name in de bergen goed te merken, veel wegen zijn er slecht aan toe en het herstel gaat waarschijnlijk nog jaren duren. In een touristenstad als Chania merk je daar dan weer niks van.

Ook economisch grote verschillen tussen de armoede in de kleine dorpjes in het zuidwesten van Kreta en de toeristen resorts langs de noordkust. Zit hier Grand ◇ Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer te lezen tussen busladingen Scandinaviers die door TUI ‘s nachts uitgebraakt worden voorzien van ratelend lawaai makende rolkoffers en een goed gevulde portemonnee. Heel herkenbaar zoals hij over het massa tourisme in Venetië schrijft.

De andere kant is dan weer de jonge Griekse die een winkeltje runt in het bergdorpje Perivolia en nauwelijks daarvan kan leven en die vertelde dat ze in Athene had gestudeerd en na mislukte pogingen werk te vinden noodgedwongen koos voor een simpel bestaan in ‘the middle of nowhere’. We kwamen haar nog tegen op het mooie strand van Elafonisos waar ze weer enthousiast haar spullen stond te verkopen. Toen ik over Jeroen Dijsselbloem begon keek ze me niet begrijpend aan, je neemt het alle burgers van een land toch niet kwalijk als een politicus iets verkeerds doet? Dat is nu, volgens haar, juist de les die de Grieken recent geleerd hebben! Ontroert door haar en haar troostende woorden wat lokaals bij haar gekocht.

Van een lezeres van mijn blog, Lydia Edelkoort-van der Vlerk, kreeg ik als reactie op deze post onderstaande foto toegestuurd, genomen in Leonidio op de Pelopponesos.

Aan verbeeldingskracht ontbreekt het de Grieken in ieder geval niet, alleen het omzetten daarvan naar de praktijk is best wel een dingetje. In Grand ◇ Hotel Europa van Pfeijffer las ik tot nu toe niets over de strijd tussen mannen en vrouwen om de macht, daarvoor moet je tocht echt op deze website zijn.

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Politics and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.