Cultuur Barbaren

imageVorige week werden we opgeschrikt door beelden uit Irak van IS strijders die voortvarend bezig waren historische beelden in archeologische musea in Irak te vernietigen. Een opgewonden woordvoerder gaf als reden voor deze actie dat deze beelden waren gemaakt door mensen die meerdere goden aanbaden in de tijd dat de laatste profeet Mohammed nog geboren moest worden. De boodschap is duidelijk: alles wat niet spoort met de IS interpretatie van de Islam moet worden vernietigd.

Dit soort beeldenstormen zijn wel vaker voorgekomen in de geschiedenis, bij ons in Nederland hebben we dat gehad toen katholieke kerken werden overgepakt door de protestanten, in Instanbul toen de Islam de orthodoxe kerken ombouwde tot moskee, de Nazis vernietigde de ‘ Entartete Kunst’ etc..

image

Het enige hoopgevende is dat deze beeldenstormers beelden schijnbaar wel belangrijk vinden, als dat niet het geval zou zijn zouden ze zich hier niet druk over maken en deze archeologische collecties links laten liggen. Toen ik in Rusland was viel het me op dat veel van de oude kerken en paleizen van de Tsaren zolas de Hermitage nog in zeer goede staat waren, natuurlijk wel recent opgeknapt maar veel van deze bouwwerken hebben twee revoluties en honderd jaar overleefd. De Russische revolutionairen hadden dus wel degelijk respect voor de culturele erfenis van degenen die ze weg wilden hebben.

De vraag is nu of door IS, naast het vernietigen van historisch erfgoed, ook nieuw erfgoed gecreëerd wordt . Alle historische voorbeelden van beeldenstormen waren eveneens bron voor nieuwe kunst, boeken, gedichten, muziek en architectuur: na het oude af te breken werdt ook iets nieuws gecreëerd!

Zouden er nu in IS land schrijvers bezig zijn  prachtige boeken of gedichten te schrijven en die ons over een tijdje doen verbazen? De waanzin en ellende die ze mee maken zouden toch bron voor veel inspiratie moeten zijn voor zowel de IS strijders als hun opponenten!

image

Er is momenteel al sprake van een hause aan films, boeken en detectives die zich laten inspireren door alles wat met de radicale islam te maken heeft maar deze auteurs komen niet uit IS kring zelf. Het zou mooi zijn als deze beeldenstormers zelf eens iets op papier zouden zetten over hun drijfveren, de koran zelf is immers ook een boek en Mohammed een schrijver van de 114 Soera’s…

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Culture. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.