De familie Von Trump

Het optreden van Donald Trump vlak na de verkiezingen waarin hij de overwinning claimt doet mij denken aan de Sound of Music. Aan het eind van deze film treedt de familie voor het laatst op in Oostenrijk voordat ze door de bergen naar het neutrale Zwitserland vluchten en sluipen ze een voor een stiekem weg om te voorkomen dat ze door de Duitsers worden gearresteerd.

Nu het zo langzamerhand duidelijk is dat Trump de verkiezingen gaat verliezen en zijn snode plannen om de stembusuitslag aan te vechten weinig kans lijken te maken, vraag ik me af of de slimme zakenman Trump niet al een alternatief scenario klaar heeft liggen om zichzelf, zijn vermogen en zijn familie (in die volgorde) van de ondergang te redden. In het verleden zijn er wel vaker presidenten in de VS geweest die stoute dingen hebben gedaan maar die werden altijd door hun opvolgers gevrijwaard van vervolging (bijv. Nixon).

Dat dit nu met Trump weer gaat gebeuren is niet waarschijnlijk, de hoeveelheid leugens, fraude en bedrog die Trump heeft achtergelaten kan geen enkele zich zelf respecterende rechtsstaat zich permitteren onbestraft te laten. Trump’s juristen kunnen na de rechtszaken over de stembusuitslag meteen verder met alle processen rond zijn persoon en zijn bedrijven. Dit is nog nooit eerder gebeurd maar met het Presidentschap van Trump zijn er wel meer zaken geïntroduceerd die het politieke landschap in de VS drastisch hebben veranderd.

Trump heeft al gezegd dat hij, als hij verliest van Biden, de US zal verlaten en dat is best een reëel scenario, wellicht is Rusland of Saoudi Arabië een idee? Waarschijnlijk heeft hij al veel van zijn belangen elders ondergebracht en ervoor gezorgd dat zijn familie niets tekort zal komen. De dag na de verkiezingen stond er al een verhuiswagen voor het Witte Huis dus het zou mij niet verbazen als team Biden en team Trump al stiekem aan het onderhandelen zijn over Trump’s zijn exit strategie en Melania alvast de inventaris uit het Witte Huis aan het veilig stellen is…

Trump heeft plannen een nieuwe televisie zender te starten als tegenhanger van al dat fake news, voorlopig zijn we nog niet van de familie Von Trump af.