Het wordt nooit meer zoals het was

De corona pandemie heeft een enorme impact op onze samenleving omdat de verspreiding niet makkelijk gestopt kan worden er steeds meer slachtoffers vallen en dat is natuurlijk heel erg, laat daar geen misverstand over bestaan!

Maar daarnaast heeft de huidige crisis ook al een paar positieve zaken opgeleverd, sommige van de maatregelen die zijn genomen zijn zo gek nog niet en zouden ,ook na de pandemie gehandhaafd kunnen blijven omdat ze een positief effect hebben op onze samenleving.

Gezin in quarantaine vanwege corona besmetting – Volkskrant 10 maart 2020
 1. Samenwerking internationaal. Het effect van de maatregelen die er genomen worden tegen het coronavirus zijn direct meetbaar in de cijfers en voor iedereen inzichtelijk. Demagogie a la Trump helpt dus niet omdat de medische feiten Fakenews onmiddellijk ontkrachten. In dit geval dwingen de feiten de politici hun agenda aan te passen aan die van de experts omdat het niet volgen van hun advies direct impact heeft op de cijfers. Hoewel er nu in verschillende landen soms andere maatregelen worden genomen is er ook veel samenwerking en die zal uiteindelijke het meest effectief zijn want dit probleem kan je niet per maand oplossen.
 2. Lokale initiatieven. De trend de industriële productie daar plaats te laten vinden waar die het goedkoopst is heeft als resultaat gehad dat, nu de grenzen dicht zijn gegaan, de aanvoer van veel producten stokt. Hierdoor komen er lokaal initiatieven van de grond om de productie van essentiële producten weer in eigen hand te nemen. Denk bijvoorbeeld aan farmaceutische producten die essentieel zijn en nu door apothekers weer zelf gemaakt gaan worden maar ook op andere terreinen kan je dit verwachten.
 3. Scheiding personen en goederenverkeer. Het virus wordt overgedragen door mensen en niet door goederen en de digitalisering en automatisering hebben er voor gezorgd dat de hele afhandeling van de fysieke distributieprocessen technische gezien zonder menselijk handelen kan plaats vinden. Daarom doen online platforms als Amazon, die nu 100.000 nieuwe medewerkers aan het werven is, het nu ook erg goed. Het personen verkeer is de kwetsbare factor en je kan verwachten dat de huidige drempels voor het vrije verkeer nog wel even blijven of wellicht zullen blijven. Naast een pasport zou een medisch pasport wel eens een belangrijk document kunnen worden.
 4. Herwaardering mens – mens werk. Iedereen die voor zijn werk direct contact heeft met anderen neemt een risico en dat geldt zeker voor diegenen die vanwege hun beroep profsssioneel in aanraking komen met risicogroepen. En dat zijn vaak juist de groepen die de afgelopen decennia gezien hebben dat hun werk steeds minder aanzien kreeg en financieel ondergewaardeerd. Denk daarbij aan de hele zorg maar ook mensen in het onderwijs, de politie en andere hulpdiensten etc.
 5. Prive belangrijker dan werk. De mogelijkheden zich buitenshuis te vermaken nemen af waardoor mensen zich weer thuis moeten gaan vermaken en nadat op een gegeven moment alle Netflix series bekeken zijn komt er weer tijd voor elkaar en het lezen van een goed boek…
 6. Burenhulp. In mijn eigen omgeving wordt er al levendig geappt over het Corona virus en aangeboden elkaar te helpen als iemand ziek wordt, boodschappen te doen en elkaars voorraad aan te spreken in geval van tekorten. Noodgedwongen zitten er vaal mensen thuis en dan is het mooi dat iedereen elkaar helpt.
 7. Thuiswerken. Vele bedrijven en instelling worden gedwongen thuis te werken en de ervaringen die deze bedrijven nu opdoen zouden wel eens een positieve impuls kunnen geven en een andere kijk op het thuiswerken voor diegenen die altijd dachten dat dit niet productief is. Tevens zal hierdoor het aantal files afnemen.
 8. Aandacht voor de gezondheid. Het coronavirus drukt ons op de feiten dat ongezond leven en de daardoor opgelopen kwalen de impact van het virus op onze gezondheid beïnvloeden. Het zorgen voor je eigen en andermans gezond lichaam is de beste methode om de impact van het virus als je het eenmal hebt te voorkomen.
 9. CO2 reductie. We hebben al gezien dat het stilleggen van fabrieken in China een directe impact heeft op de CO2 uitstoot maar ook maatregelen als het thuiswerken of het afsluiten van gebieden voor buitenstaanders zullen denk ik een grote positieve impact hebben op de CO2 reductie.

En in de rubriek duurzame innovaties die mogen blijven:

 • Van het contant geld afkomen omdat daardoor besmetting plaats vindt;
 • Contactloos betalen kan nu tot 50 euro
 • Vervangen deurklinken op toiletten voor duwsysteem zodat de handen schoon blijven na het wassen;
 • Spreiden werktijden over de dag waardoor de spits verdwijnt;
 • Meer ruimte om te zitten in het openbaar vervoer

Ik kan me haast niet voorstellen dat alles na de pandemie alles weer wordt als vroeger. De filosoof Raphaël Enthoven is het in een artikel in L’Express niet mee deze stelling eens. ‘Al die commentatoren die zeggen ‘Het wordt niet meer zoals voor de crisis’ gebruiken een cliché.’ Na iedere crisis in de geschiedenis kwamen profeten met deze stelling en toch veranderde er nooit iets. Wie wil geloven dat deze coronacrisis tot een betere wereld al leiden zal geen gelijk krijgen: we zullen zo de draad weer gewoon oppakken, aldus Raphaël Enthoven (Volkskrant 21 april, Welke wereld treffen we aan na de lockdown?).

Het is inderdaad zo dat ik ook behoor tot de categorie mensen die denkt dat door een crisis alles anders wordt en dat al een aantal keren in mijn leven heb meegemaakt: 9/11, val van de muur, overwinning van Obama. Al deze gebeurtenissen maakten een grote indruk maar hadden na verloop van tijd een andere impact dan oorspronkelijk gedacht.

 • 9/11 => opkomend islamitische zelfbewustzijn
 • de val van de muur => regionale conflicten in de Balkan en Oekraïne
 • overwinning Obama => verkiezing Trump