De tandarts

Gisteren samen met mijn eega naar de mondhygiëniste geweest, doen we een keer per kwartaal op de vrijdagochtend en dan zijn we om kwart over acht steevast de eerste klanten. Mijn vrouw is dan meestal vlot klaar en bespreekt daarna nog even de laatste roddels over Amersfoort, het gaat er dan vrolijk aan toe. Daarna ben ik dan aan de beurt en dan krijg ik gewoonlijk flink op mijn donder omdat ik mijn tanden niet goed heb onderhouden en legt ze me voor de zoveelste keer uit hoe ik mijn tanden eigenlijk zou moet poetsen. Zoals gewoonlijk schik ik me dan in mijn lot en verlaat het pand met weer een nieuw wondermiddel waarmee alles beter wordt als ik het dagelijks zou gebruiken: ik heb inmiddels een plank vol tubes en flesjes. Voor de goede orde: ik ben inmiddels 59 en heb al mijn tanden nog, op zich al een hele prestatie lijkt me!imageBijzondere bedrijfstak de tandartsenij waar behoorlijk wat veranderd is in de loop der jaren. In mijn jeugd zat ik meestal al om half zeven in de wachtkamer van tandarts Groenier, aan de Scheveningseweg in Den Haag in de kelder van het Bronovo, die vanaf acht uur spreekuur hield. Kwam je een kwartier later dan liep je het risico tot circa 12:00 in de wachtkamer te zitten tot je aan de beurt was. Tandarts Groenier hield van aanpakken en controle en uitvoeren waren bij haar één handeling. Had je de pech dat iemand voor je vier gaatjes had dan duurde het even voor je aan de beurt was. Afijn, je had maar eens in de zoveel tijd een afspraak en van tandpoetsadvies was toen gelukkig nog geen sprake.

image

Later kwamen de tandartsen op het slimme idee controle en uitvoering te scheiden waardoor je vaker naar de tandarts moest, tenzij er niets aan de hand was natuurlijk.  Het idee achter deze werkwijze was dat een geplande afspraak klantvriendelijker is, niet dat dat betekende dat je niet meer hoefde te wachten want eerdere afspraken konden natuurlijk wel eens uitlopen…

Toen kwam de mondhygieniste in beeld waardoor het business model nog verder werd uitgebreid naar controle, uitvoering en onderhoud. Mijn eerste mondhygiëniste kwam met het voorstel mijn gebit eens goed aan te pakken. Ze stelde als start 6 afspraken door: intake, links boven, links onder, rechts boven, rechts onder en daarna de uittake voor 600€, koopje! Het zijn uiteindelijk drie afspraken geworden want ze was wel erg snel klaar de eerst keer en, toen ik haar vroeg of ze wellicht ook de andere kant kon doen omdat we nog tijd zat hadden en ik anders scheef ging lopen, ging ze gelukkig overstag. Van de evaluatie sessie zag ze na de derde sessie bij nader inzien maar af. Gelukkig heb ik nu een nieuwe mondhygiëniste en blijft het bij één keer per kwartaal en na afloop gezellig met mijn eega ergens een kopje koffie drinken met appelgebak.

Februari 2018.

En het kan nog erger, deze week was er commotie onder de tandartsen, minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is van plan om de mondhygiënisten de zelfstandige bevoegdheid te geven om gaatjes te vullen, iets wat tot nu toe tot het exclusieve domein was van de tandartsen. Tot nu toe mochten ze dat alleen doen onder toezicht van een tandarts, zodat die kan ingrijpen als het mis ging. Als dit plan doorgaat, heb je in de toekomst eigenlijk twee soorten mondhygiënisten, namelijk diegenen met en diegenen zonder boorbevoegdheid waardoor een nog verdere specialisatie ontstaat.

Logisch dat de tandartsen daar niet blij mee zijn want gaatjes vullen was tot nu toe een belangrijke inkomstenbron.Deze week deed de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) dan ook een oproep aan de tandartsen mondhygiënisten niet langer te leren hoe ze gaatjes moeten boren en vullen. Ik ben het daar natuurlijk mee eens, het liefst heb ik één iemand voor al mijn tandzorg en dit is weer een nieuwe stap in de differentiatie van taken.

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Culture and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.