De Turing Gedichten Wedstrijd

Toen ik in de nacht van 30 op 31 mei 1975 als 19 jarig beginnend en veelbelovend dichter op het podium van het Concertgebouw stond tijdens de ‘Nacht van de poëzie’ om mijn eerste gedicht voor te dragen kon ik geen woord uitbrengen: punt was dat ik mijn eerste gedicht toen nog moest schrijven. Ik was als een van de eerste bezoekers de zaal in gelopen en trof daar de gehele nationale Dichterselite gezellig aan de dis, ze hadden, voor de zaal open ging, met zijn allen op het podium zitten eten en (vooral) drinken. Ik vroeg of er nog wat van het buffet over was en werd uitgenodigd aan te schuiven. Deze uitnodiging kon ik niet afslaan dus ging ik gezellig op het podium zitten en dronk een glaasje mee: ik heb de hele nacht op het podium gezeten en dat was erg leuk.

image

Nico Scheepmaker schreef een dag later, onder het pseudoniem Hopper, een column over deze ‘Nacht van de poëzie’ in de Volkskrant met de titel ‘Dat was eens maar nooit meer’, de Nacht van de Poëzie was volgens hem een complete chaos . Geert Lubberhuizen, die alles aan elkaar moest praten, deed vergeefse pogingen de 40 aanwezige dichters tot de orde te roepen bijgestaan door de zwaar benevelde Simon Vinkenoog, Hugo Claus had zijn toenmalige vriendin Sylvia Christel meegenomen (zie foto) en dat dwong respect af, Harry Mulisch bleef zoals gewoonlijk een heer, en Johny de Selfkicker had een zeer ernstige vorm van zonnesteek en schreeuwde over de magistraal stralende zon. In zijn De volgende column vroeg Nico Scheepmaker zich af wie toch die jongeman was die de hele avond op het podium had gezeten en die slechts één zin in de microfoon had gesproken, dat was ik dus met het kortste gedicht ooit. De inhoud van mijn debuutzin als dichter  ben ik helaas vergeten maar het ging volgens mij over de zin van zo’n avond als deze. Hieronder het mooie verslag ‘Veetig ezels en een lier’ van de veelte vroeg gestorven Gerrit Komrij die de sfeer en de stand van de dichtkunst in 1975 mooi heeft beschreven.

Dichten en schrijven zijn activiteiten die je normaal gesproken, er zijn uitzonderingen, zoals J.K. Rowling, niet in het publiek doet. Met schrijven kan je, als je het goed kan vermarkten, nog wel je boterham verdienen. Met dichten kan je dat wel vergeten. Een oplage van 500 is al heel veel en waarschijnlijk komt een flink deel van de dichtbundels uiteindelijk bij De Slegte terecht, of hoe de opvolger hiervan ook mag heten. De enige manier om er nog aan wat te verdienen is het optreden als dichter, iets wat eigenlijk tegen de aard van dichters in gaat: gedichten moet je lezen en niet horen, althans naar mijn mening. Als je dichters hun gedichten hebt horen voordragen kan je de gedichten van sommige dichters niet meer lezen zonder hun karakteristieke stemgeluid in je achterhoofd te horen, Jan Wolkers en Jules Deelder zijn goede voorbeelden. Maar het gaat natuurlijk om het gedicht zelf, dat moet natuurlijk een intrinsieke waarde hebben.

image

De nacht van de poëzie bestaat gelukkig nog steeds en we hebben nu ook een Turing Nationale Gedichten Wedstrijd. Deze gedichtenwedstrijd is een initiatief van de De Turing Foundation, opgericht in 2006 door Pieter Geelen en zijn vrouw die dit fonds hebben gefinancierd uit de opbrengsten die zij verkregen bij de beursgang van TomTom, Pieter was een van de oprichters. Naast deze wedstrijd gaat veel geld naar goede doelen en daar ben ik erg voor. Dit is meer te waarderen dan je geld uitgeven aan privé ballonvluchten, het in vrije val naar beneden springen of andere narcistische uitingen.

image

Vorige jaar voor het eerst meegedaan aan de wedstrijd en ik doe deze keer weer mee. Leuk om te doen hoewel het niveau van de winnaars me wel tegen valt. Gelaagdheid is erg uit de mode en moeilijke woorden gebruiken wordt ook niet gewaardeerd, zie de WordCloud hierboven van alle woorden die vorig jaar bij de ruim 10.000 inzendingen gebruikt werden, het meest voorkomend zijn: ‘onze’ ‘waar’ ‘hoofd’, ‘alleen’ ‘vader’ ‘zegt’ ‘laat’ en ‘licht’.

Als je mee wilt doen kun je je hier aanmelden: www.turinggedichtenwedstrijd.nl

NASCHRIFT:

Reactie Turing Gedichten Wedstrijd op Twitter:

@dichtwedstrijd: @GerardGeerlings leuk om te lezen! de woordwolk bestaat overigens niet uit alle wolken, maar alleen de meest gebruikte iot de top 100

@dichtwedstrijd: @GerardGeerlings de unieke dichterlijke woorden komen we hier niet tegen, gelukkig zijn ze er wel!

@GerardGeerlings: @dichtwedstrijd Wellicht beter het een gekwalificeerde steekproef te noemen dan, zal het aanpassen!