De Vox Populi

Deze week kwam Gerard Joling in het nieuws omdat hij een bejaarde vrouw met een rollator op een zebrapad had aangereden in zijn woonplaats Aalsmeer terwijl ze wilde oversteken. De vrouw liep 60 botbreuken en een gescheurde milt op en ligt nu nog op de IC.

image

Een menselijk drama met grote impact voor beide, voor de vrouw van 91 waarschijnlijk een lang en pijnlijk herstelproces en voor Gerard slechte publiciteit op het moment dat hij midden in een reeks concerten met de toppers zit. Overigens zat zijn manager, Wino Omtzigt, naast hem in de auto. Al snel kwam het nieuws naar buiten van ‘ooggetuigen’ dat Gerard eerst voorrang wilde geven, dat de vrouw aarzelde en dat hij toen maar gas heeft gegeven met de lancering als gevolg. Tevens verschenen er foto’s van de vrouw duidelijk herkenbaar op de brancard en zelfs haar naam in de media: deze zijn makkelijk op het internet te vinden.

Meteen ontstond er een dicussie in de media en op het internet of het wel gepast was dat Joling nog mee zou doen met de dit weekend nog geplande drie Toppers concerten in de Arena. Daar was de manager van De Toppers Benno de Leeuw al vrij snel duidelijk over: hij liet weten dat maar een ‘kleine minderheid’ het ongepast vindt dat Joling meedoet. ,,Maar die paar negatieve reacties zijn geen reden om de concerten af te gelasten.” The show must go on!

Die mening wordt gedeeld door de bezoekers van deze website van het AD, een poll op deze site blijkt dat 67 procent van de een 5.759 respondenten vindt dat Joling er gewoon moet staan. Dat heeft hij dus ook gedaan, hoewel in ieder geval een gedeelte van de familie van het slachtoffer het daar niet mee eens is. Uit persberichten blijkt dat de familie vooral met rust wil worden gelaten en geen media aandacht wil. Dat werd niet door Gerard gerespecteerd, meteen aan het begin van zijn eerste optreden na het ongeluk ging hij in op de kwestie, noemde het slachtoffer onbeleefd bij haar voornaam en toonde publiek medeleven.

Ik reageerde op Facebook op deze berichten met een reactie dat de publieke opinie wel erg snel oordeelt over deze kwestie zonder dat men de feiten en toedracht kent en dat een justitieel onderzoek zal uitwijzen of hij al dan niet schuldig is. Dat waren een aantal mensen niet met me eens! Reacties: ‘Gerard had gewoon pech, een ongeluk kan iedereen overkomen’, ‘Ongeluk is ongeluk, slachtoffer beterschap, Gerard succes en sterkte!’ ‘Zulke dingen gebeuren helaas maar zoiets doe je niet met opzet, gewoon doorgaan, je bent een topper!’ ‘Sterkte voor die mevrouw maar dubbel sterkte voor Gerard’. Hier verder maar niet op in gegaan maar ik was blijkbaar de enige die van opvatting was dat je niet te snel een mening moet hebben als je de feiten niet kent.

Blijkbaar heeft Gerard Joling veel sympathie bij zijn achterban, het feit dat hij een televisie programma heeft gemaakt over en met bejaarden zal daarbij ook wel een rol spelen. Uit alle signalen blijkt dat hij het er moeilijk mee heeft en dat pleit ook voor hem. Maar het gaat wel erg ver alle sympathie bij Joling te leggen en niet bij deze mevrouw die het slachtoffer is geworden. Juist bij oudere mensen die oversteken moet je opletten want zij zijn extra kwestbaar!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Culture. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.