Merkwaardige woede

image

Vanmorgen stond er een artikel in de Volkskrant over de impact van de flexwet op uitzendkrachten, bedrijven dumpen massaal werknemers met tijdelijke contracten vanwege de ontslagvergoeding die per 1 juli wordt ingevoerd. Lodewijk Asscher is woedend op de bedrijven en beroept zich op de moraal van werkgevers en het afgesloten Sociaal Akkoord hierover.

Las tevens dat Diederik Samsom boos is op de zorgverzekeraars vanwege de hoge administratieve belasting waardoor minder tijd beschikbaar is voor de echte zorg, hij wil een noodmaatregel om dit te repareren en dat de verzekeraars deze belasting versoepelen en doet een moreel beroep op hen deze druk te verminderen. De zorgverzekeraars vinden dat ze gewoon de wet uitvoeren.

Jeroen Dijsselbloem staat vanavond in de kamer om het debat te voeren over de bezoldiging van ABNAmro bestuurders die geheel volgens de wet een bonus krijgen, hij beroept zich op de moraal van bestuurders en vindt dat ze eigenlijk hadden moeten afzien van de bonus.

Drie PvdA bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de invoer van nieuwe wetten en, als ze bij de implementatie met ongewenste gevolgen geconfronteerd worden, zich beroepen op de moraal van degene die met de uitvoering belast zijn en niet de schuld van de problemen bij de wet zelf leggen.

Als je je gaat beroepen op de moraal als een wet niet werkt zoals jij wilt kan je net zo goed geen wetten meer invoeren…

11 april 2015:

Deze blog werd als ingezonden brief in de Volkskrant van 11 april opgenomen onder de kop ‘Merkwaardige woede’. Ik had hem na een suggestie van een van mijn dochters ingezonden.

image

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Business, Politics and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.