Deutschland im Herbst

De afgelopen twee weken in Berlijn en Hamburg geweest, altijd leuk deze steden te bezoeken in de periode zo vlak voor kerst met al die kerstmarkten en Glühwein! In Berlijn was ik vanwege mijn eigen bedrijf en had ik contact met een aantal Duitse bedrijven en in Hamburg heb ik met studenten van de Hogeschool waarop ik les geef vier bedrijven bezocht.

kerstmarkt

Interessant was een presentatie die ik bijwoonde van ondernemer Daniel Lühl over de verschillen tussen Duitsland en Nederland, Daniel is Duitser maar spreekt goed Nederlands en zijn bedrijf doet zaken in beide landen. Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen beide landen zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Duitsers zijn veel formeler dan wij, spreken elkaar aan met ‘Sie’ en zonder voornaam (Herr Geerlings), gebruiken altijd hun titels, zijn punctueel, houden van hiërarchie en van heldere afgebakende verantwoordelijkheden.

Ik heb dat in het verleden al eens eerder ondervonden, als je bijvoorbeeld aan een Nederlander een demonstratie geeft van een software pakket dan heb je na een half uurtje meestal wel een idee of het aanslaat. Dat merk je al snel aan de reacties die je van de potentiele klant krijgt. Duitsers bereiden zo’n demo altijd goed voor, gaan door de hele vragenlijst heen, laten niet merken wat ze er van vinden, nemen daarna beleeft afscheid, plannen een evaluatie vergadering en geven daarna pas feedback of de software geschikt voor ze is. Ze nemen geen beslissing voordat ze zeker zijn dat wat ze gaan doen ook echt het resultaat oplevert wat ze beogen. Eigenlijk best wel plezierig, hierdoor heb je later tijdens het project ook minder problemen!

Deutschland Im Herbst

Verder nog twee andere interessante bevindingen opgedaan tijdens mijn bezoek aan Duitse bedrijven:

  1. Een groot aantal bedrijven doen erg hun best Duits te blijven en weren zich tegen vijandelijke overnames. Ik kwam in Hamburg twee voorbeelden daarvan tegen: Hapag Lloyd, door een deelname door de Stad Hamburg van een vijandige overname behoedt, en de energiecentrale van Vattenfall die stadsverwarming aan 750.000 huishoudens in Hamburg levert en die de staat graag wil terugkopen (en Vattenfall vanwege allerlei milieueisen graag kwijt wil) . In Nederland hebben we er minder moeite mee als buitenlandse bedrijven onze bedrijven overnemen.
  2. Veel bedrijven houden hun hart vast wat de economische consequenties zullen zijn van de vluchtelingen stroom die nu naar Duitsland aan de gang is en zijn bang dat dit economische gevolgen zal hebben en stellen daarom investeringen uit. Dit zal denk ik binnenkort wel zijn weerslag hebben op de economische groei van Duitsland en, vanwege de belangrijke positie van Duitsland in Europa, ook op de rest van Europa. Heb hierover in Nederland nog niet zo veel over gehoord maar dat zal niet lang meer duren.
imagesGW05ABNX

Aan de andere kant was het erg gezellig daar in Duitsland, mijn studenten hadden het er erg naar hun zin (met name in het nachtelijke uitgaansleven…) en mijn contacten met bedrijven waren interessant en kunnen potentieel in de toekomst business opleveren.