En wat als Donald Trump wint?

De Amerikaanse verkiezingen beloven dit jaar reuze spannend te worden, zowel aan de kant van de Republikeinen als van de Democraten waar Hillary Clinton op dit moment haar  voorsprong op concurrent Bernie Sanders aan het verliezen is.

Trump en Palin

Spraakmakend is de verkiezingscampagne van Donald Trump, al maanden op kop bij de Republikeinen met als enige serieuze tegenstander senator Ted Cruz. Deze week kondigde Sarah Palin aan Trump te steunen, wellicht een poging zich te revancheren na haar amateuristische kandidaatschap voor het vicepresidentschap in 2008? Als running mate zou ze Trump kunnen supporten en dat ligt waarschijnlijk goed bij de Tea Party en Trump’s conservatieve achterban en kan het nodige publicitaire vuurwerk opleveren. Trump weet steeds de aandacht op zich te richten door boute uitspraken te doen die massaal op internet en in de media overgenomen worden. Werden de vorige twee verkiezingen in de VS gewonnen door Obama via de social media, deze zouden wel eens kunnen worden beslist via de celebrity media die tegenwoordig in toenemende mate het dagelijkse leven van de gewone Amerikaan beïnvloeden. De familie Clinton steekt in ieder geval kwantitatief schril af tegen die van de combinatie Trump – Palin die we de komende tijd beter gaan leren kennen!.

Donald_Trump_Family

In Europa leeft een sterk anti Trump sentiment met name gevoed door onze opiniemakers die meestal overwegend voor de Democraten zijn. Niet vreemd dus dat ik vandaag hoorde dat ons huidig kamerlid voor D66 Wassila Hachchi de Tweede Kamer gaat verlaten om Hillary Clinton’s campagne te gaan ondersteunen. Altijd goed voor een vaste plek aan tafel bij DWDD als je dan weer terug komt, weer een expert erbij! Jammer voor de mensen die op haar gestemd hebben maar je moet nou eenmaal prioriteiten stellen in het leven.

De kansen dat Trump de Republikeinse voorverkiezingen gaat winnen wordt groot genoemd maar ik hoor tegelijkertijd iedereen zeggen dat Trump het uiteindelijk bij de verkiezingen in november niet gaat redden. Voornaamste reden: Trump weet de gematigde Republikeinse stemmers niet aan zich te binden en heeft bepaalde traditionele stemmers zoals de Latino’s van zich vervreemd door zijn uitspraken over immigranten.

Maar wat als, tegen de verwachting in, Trump uiteindelijk toch gaat winnen? Wat heeft dat dan voor consequenties voor Amerika en voor ons? Volgens mij zal Trump’s beleid, als ik hem zo hoor, twee pijlers hebben: 1) verbeteren van de eigen Amerikaans economie 2) slagvaardiger worden in de buitenlandse politiek.

Allereerst zal het sociaal economische klimaat in Amerika verharden. De door Obama met veel moeite doorgevoerde hervormingen van de gezondheidszorg zullen op zijn minst versoberen. Wellicht zal Trump proberen de binnenlands vraag te bevorderen door handelsbeperkende maatregelen, met name China zal daar last van krijgen maar ook wij hier in Europa. De transatlantische betrekkingen komen dan nog meer dan nu toe het geval is onder druk te staan.

Niet geheel losstaand van het vorige punt zal de buitenlandse politiek meer in het teken gaan staan van de economie. Hopelijk begint de altijd daadkracht uitstralende Trump zijn ambtstermijn niet met nieuwe buitenlandse avonturen en zijn er krachten binnen het Amerikaanse systeem, met name binnen Defensie, die hem daarvan kunnen weerhouden. Trump heeft niet zoveel op met zelfbeschikking en democratie maar wel met olie en natuurlijke hulpbronnen. Dus zou hij zijn pijlen wel eens op heel andere conflicten kunnen gaan richten dan nu het geval is en nieuwe partners kunnen gaan zoeken.

Trump

Het is opvallend en tegelijk geruststellend dat Poetin zich positief heeft uitgelaten over Trump, zij hebben dan ook veel gemeenschappelijk. Rusland wordt wel een oligarchie genoemd waarbij een kleine groep machtige en kapitaal krachtige mensen het voor het zeggen heeft. Met de verkiezing van Trump zou de VS wel eens een stap in die richting kunnen maken. Volgens de Franse econoom Thomas Pikettey verschuift het aandeel van de middenklasse langzaam maar zeker en levert het in ten opzichte van de top en moeten we vrezen voor een groeiende ongelijkheid in de samenleving. Trump heeft net als Poetin veel affiniteit met de wereld van de miljardairs en, volgens zijn uitspraken en stijl van leiding geven, minder met het bestrijden van sociale ongelijkheid en democratische grondbeginselen.

Vanuit het Europees perspectief wordt volgens mij verkeerd ingeschat hoe de verhoudingen in de VS eigenlijk liggen en vanuit welk sentiment kiezers uiteindelijk besluiten te stemmen. Het is daarom verstandig er ook rekening te houden dat Trump gaat winnen en na te denken wat de consequenties daarvan zijn. Kortom: het worden interessante verkiezingen dit jaar daar!