Europese verkiezingen

EuropaHet is vandaag 22 mei 2014 en dan nu de hamvraag: gaan we vandaag stemmen en op wie? Vraag 1 is makkelijk te beantwoorden, vraag 2 moeilijker.

Dit zijn de de eerste verkiezingen in mijn leven dat ik geen enkel debat op TV heb gezien. Dit ligt volgens mij aan het gebrek aan aansprekende lijsttrekkers maar ook aan de lage media aandacht.

Toch ga ik stemmen. Ik ben het met Arnon Grunberg eens dat zonder het Europese project we slechter af zouden zijn. Er zouden meer tegenstellingen tussen landen zijn en economisch zouden we, zonder Europese munt en vrije handel, slechter af zijn. En ik ben ook wel gevoelig voor het argument van Arnon Grunberg dat we tegenwicht moeten bieden aan rechts in Europa, die moeten niet te veel macht krijgen. Ik ben het dus niet eens met Paul Witteman die als reden voor niet stemmen opgeeft dat stemmen geen zin heeft omdat de 26 Nederlandse Europarlementariërs geen echte invloed hebben. Ben er trouwens wel voor dat we binnen Europa op alle kandidaten kunnen stemmen, liefst op dezelfde dag. En uiteindelijk een Europees president kunnen kiezen….

Maar nu de vraag op wie? Stap 1 is alle partijen weg strepen waarop ik zeker niet stem, blijven er zes over. Stap 2 is het wegstrepen van partijen met kandidaten die ik er zeker niet in wil. Blijven er vier over. Dan is stap 3 de vraag wie er op Europees niveau zich in de campagne, maar ook daarvoor, positief geprofileerd hebben als Europese partij. Blijven er twee lijsten over. En dan als laatste stap 4, welke lijsttrekker vertrouw ik het meest? Blijft er 1 over….

En dan nu stemmen!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Politics and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.