Gerald K. Geerlings

November 2015, update februari 2020.

Morgenavond eindelijk naar de voorstelling ‘The Fountainhead’ van Toneelgroep Amsterdam naar het boek van Ayn Rand in de Rotterdamse Schouwburg, eigenlijk een passender locatie voor dit stuk dan de Stadsschouwburg in Amsterdam! Ik schreef in september vorig jaar al een blog over dit boek dat zich afspeelt in New York en gaat over twee concurrerende architecten die gebouwen ontwierpen aan het begin van de vorige eeuw toen door grote technische innovaties een nieuw soort bouwen mogelijk werd zoals de wolkenkrabbers: een spannende periode dus!

image
Gerald K. Geerlings & Betty F. Edmunds

Als ik mijn naam Google kom ik steeds mijn naamgenoot Gerald K. (Kenneth) Geerlings tegen en dat maakt nieuwsgierig, zeker als je steeds weer andere interessante dingen over hem te weten komt. Gerald K. is geen familie maar wel afstammeling van Nederlandse immigranten, hij liep eveneens in deze periode in New York rond en heeft eveneens zijn steentje bij gedragen aan de ontwikkeling van de Skyline van New York. Gerald K. werd geboren in 1897, was architect in New York, soldaat tijdens twee wereldoorlogen, geheim agent, innovator en verdienstelijk kunstenaar. Gerald K. was getrouwd met Betty F. Edmunds , zie foto hierboven, samen kregen ze twee kinderen.

Gerald K. Geerlings

Gerald K. is geboren in Milwuakee op 18 april 1897, studeerde architectuur bij Paul Philippe Cret at the University of Pennsylvania School of Architecture en begon zijn carrière als tekenaar in New York bij het architectenbureau York & Sawyer and Starrett & Van Vleck en maakte daarnaast naam als kunstenaar met mooie pentekeningen van de skyline van New York, dezelfde omgeving dus waarin ‘The Fountainhead’ zich afspeelt. In 1926 begon hij voor zichzelf en in 1928 ging hij naar Londen om het etsen te bestuderen bij de ‘Royal College of Art’ waar hij tegelijkertijd werkte aan een boek dat in 1929 verscheen over het smeedijzer en architectuur.

image

In 1931 werd hij onderscheiden door ‘Pennsylvania Academy of Fine Arts’ voor onderstaande ets ‘Jeweled City’, die eveneens smeedijzer en architectuur als onderwerp heeft net zoals veel van de prenten die hij in die tijd heeft gemaakt. Zijn werk is te vinden in vele Amerikaanse musea zoals het MoMa, het Smithsonian American Art Museum en het Brooklyn Museum.

image

In 1933, moest hij als architect en kunstenaar stoppen en New York verlaten vanwege de economisch crisis en het gebrek aan werk waarom hij verhuisde naar Connecticut.

Gerald K. Geerlings

Tijdens de eerste wereldoorlog diende hij bij de ‘120 Field Artillery, 32nd division’ als 2de Luitenant en tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij kapitein op het commando centrum van de 8th Bomber Division als ‘Intelligence Officer’. Hier bedacht en ontwikkelde hij de ‘Target Identification Unit’ en vocht mee in Europa en de Pacific. Hij heeft tijdens deze periode een aantal baanbrekende innovaties op zijn naam staan waarbij hij als eerste gebruik maakte van grondobjecten voor de markering van doelen op de grond en visualisaties, iets wat nu nog steeds een effectieve methode is voor militairen. Destijds werd van gebruik gemaakt van simulatie technieken, nu markeren militairen op de grond in vijandelijk gebied het doel. 

ploesti

Gerald K. heeft in de Tweede Wereld oorlog, op basis van zijn ontwikkelde techniek, een  belangrijke rol gespeeld bij de planning van het bombardement op Ploesti op 1 augustus 1943. De Duitsers hadden in de Roemeense stad Ploiesti een grote opslag van brandstoffen en een aantal raffinaderijen en dachten op deze locatie veilig te zijn voor aanvallen van de geallieerden. Vanuit Libië en Italië is er toen op 1 augustus een enorm borbardement geweest op Ploesti waarbij 53 vliegtuigen neer werden gehaald en 660 Amerikaanse vliegers omkwamen, door de Amerikanen ook wel  “Black Sunday” genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd hij uitgenodigd  te gaan studeren in Engeland op het St. John’s College, Cambridge University. Gevolgd door een studie architectuur op the School of Architecture, University of Pennsylvania. Na zijn afstuderen werkte hij weer voor zijn eigen architectenbureau aan verschillende opdrachten. Hieronder een tekening van zijn hand van het ontwerp voor de Remington Personal Typewriter 1950, deze tekening overigens nog steeds verkrijgbaar als poster. Een uitgebreide beschrijving van zijn rol als product designer is te vinden op de website etcetera: Geerlings Remington op pagina 10 waar ik ook de foto’s van Gerald K. Geerlings vond.

Hij ontwierp deze innovatieve en succesvolle typemachine terwijl hij nog steeds werkt als ‘special consultant’ voor de US Air Force Strategic Air Command Headquarters (SAC), de reden waarom hij, hoewel een succesvol ontwerper, nooit de publiciteit zocht. Het SAC is in 1947 opgericht, viel rechtstreeks onder de President van de VS en had als taken: 1) strategisch bombardement, 2) langeafstandsverkenning en 3) bijwerken van kaarten en verzamelen van meteogegevens. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog zullen voor de SAC de belangrijkste reden zijn geweest hem in te zetten. Veel meer heb ik daar niet over kunnen vinden.

Gerald K. Geerlings

In 1975,  na zijn pensioenering, is hij weer gaan tekenen waarbij hij zowel in New York als in Europa gewerkt heeft, met name in Parijs, maar er zijn ook tekeningen bewaard gebleven die hij in Utrecht gemaakt heeft. Gerald K. is in 1998, 101 jaar oud, in Connecticut overleden.

Alles zo overziend heeft mijn naamgenoot een veelzijdig leven achter de rug en ontzettend veel gedaan, ergens las ik dat hij de enige Amerikaanse kunstenaar is geweest die in beide WereldoorlogGen heeft gevochten. Grappig dat als je via Google inzoomt op iemands leven je tegenwoordig snel heel veel te weten komt!

Maar nu eerst morgenavond naar The Fountainhead!

P.s. Februari 2020: kom nog steeds nieuwe feiten over hem tegen en update dan deze post.