Helga Ruebsamen

Ik woonde vroeger in Den Haag in het Statenkwartier op de Johan van Oldenbarneveltlaan en achter in de tuin van onze buren stond een tuinhuisje waarin destijds Helga Ruebsamen woonde en waar zich ‘s nachts de meest vreemde taferelen afspeelden. Vanuit mijn jongenskamer openbaarde zich voor mij een interessante wereld van kunstenaars, dronkaards en topless zonnende dames en regelmatig ging het daar achter in die tuin luidruchtig aan toe. Het kwam af en toe voor dat er in het pad achter ons huis ‘s morgens iemand zijn roes lag uit te slapen en daar moest ik me dan met mijn fiets langs laveren: het kunstenaarsmilieu trok me toen al aan…

helga-ruebsamen-2

Helga moet toen rond 1970 achter in de dertig geweest zijn en de buurt had het niet zo op haar. Het huisje wat ze bewoonde was eigenlijk een tuinhuisje en niet geschikt voor bewoning. Het lag niet aan de straat en je moest weten hoe je er via een ingang aan de Frankenslag achter de tuinen langs kon komen. Toch wisten velen die weg te vinden want ze had veel bezoek. Ik weet dat een aantal buren haar daar weg wilde hebben waaronder een arts en een hoge pief die bij Justitie werkte. Ik vond dat leven in de brouwerij in deze stijve buurt juist wel leuk!

helga-ruebsamen

Ik had een van haar boeken op mijn leeslijst voor het eindexamen gezet en ik weet nog goed dat mijn docent Nederlands speciaal voor mij dit boek  moest lezen omdat hij haar werk niet kende – ze had toen al vier boeken geschreven. Hij vond het maar niks:  “slecht geschreven, ronduit waardeloos” zei hij nadat ik uitgelegd wat ik er van haar werk vond. Ik had tevens Leonard Cohen op mijn leeslijst gezet en daar was hij wel enthousiast over. Gelukkig kwam er later meer waardering voor haar werk zoals blijkt uit het interview met Adriaan van Dis, een bijzondere Haagse vrouw die veel meegemaakt heeft en alles uit het leven gehaald heeft!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Culture, Writing and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.