Het Eurovisie Songfestival

Toen ik deze week naar de halve finale van het Eurovisie Songfestival zat te kijken realiseerde ik me ineens dat dit festival eigenlijk het enige evenement is waar je je als Europeaan Europeaan voelt.Douwe Bob Euopa

Nederland heeft het Nederlands elftal, de Elfstedentocht en Koningsdag: evenementen waarbij je je Nederlander voelt (Sinterklaas is helaas recent afgevallen). Als Europeaan moeten we het helaas doen met het Eurovisie Songfestival waar we dit jaar de coole Douwe Bob hebben die vanuit zijn bar in een kelder in Stockholm ons mee laat genieten van zijn voorbereidingen, een soort Heineken house zoals we dat bij grote sportevenementen inzetten.

Het thema van het Eurovisie Songfestival 2016 luidt Come Together, een geweldig thema lijkt me in deze tijd vol spanningen in Europa. De vluchtelingen crisis, de persvrijheid in Turkije, de potentiële Brexit en de problemen in Griekenland: het Europa project staat behoorlijk onder druk en kan wel een feestje gebruiken.

Europa heeft weliswaar een vlag en een volkslied maar ook een identiteit probleem. Het begint al met de definitie van Europa: waar hebben we het eigenlijk over? De Europese Unie bestaat uit 28 landen en dan hebben we ook nog de Eurozone, onze monetaire unie die uit 19 landen bestaat. Aan het Eurovisie Songfestival 2016 doen overigen 43 landen mee waaronder Rusland, Israel en Australië, we hebben als Europa dus nog wat groeipotentieel!

Een grondwet hebben we niet want daar waren we tegen dus is die via een achterdeurtje toch ingevoerd en waar mogelijk worden we geconfronteerd met ondoorzichtige besluitvorming zoals bij het TTIP verdrag waar onze gekozen parlementariërs alleen inzage hebben in de status van de onderhandelingen en wij als burger niet door onze vertegenwoordigers worden geïnformeerd. Hier is dus nog wel een en ander te doen om het draagvlak te vergroten…

Vraag op straat wie onze president (1)  is en je krijgt waarschijnlijk geen antwoord, datzelfde geldt voor onze Europese helden, sporters, schrijvers en wetenschappers: niemand in Europa profileert zich graag als Europeaan en geeft ons een Europa gevoel. Behalve dan tijdens het Eurovisie Songfestival waarbij dat gevoel er wel is en we met al die landen in Europa waarmee we in wisselende samenstelling aan het bakkeleien zijn lekker gezellig voor de buis ouderwets aan het televoten zijn (niks liken!) waarbij je niet op jezelf mag stemmen en de meest vreemde personen langs ziet komen die juist staan voor onze diversiteit (en wellicht ligt daarin wel onze identiteit…).

Heerlijk zo’n avondje met heel Europa naar een liedjeswedstrijd kijken zonder gedonder!

Hup Douwe zaterdag!

(1) Els B. maakte me er op attent dat we in Europa geen Europees President hebben in de vorm van een staatshoofd. We hebben wel Jean-Claude Juncker die President is van de Europese Commissie, het uitvoerende orgaan van de Europese Unie, en Donald Tusk die President is van de Europese Raad het politieke orgaan van de Europese Unie. Inhoudelijk zou ik zeggen dat ze eerder voorzitter zijn dan leider van de club dus de term president is wellicht inderdaad een beetje misplaatst.

 

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Culture, Event, Politics and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Het Eurovisie Songfestival

  1. Carla van Dorp says:

    Champagne!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.