Voor wie zou je willen werken: Ton Elias of Neelie Kroes?

Deze week kwamen er twee interessante initiatieven in het nieuws van twee VVD politici:

Het BIT van Ton Elias.

wat is ICTTon Elias (VVD) is voorzitter van de parlementaire Commissie Elias die in opdracht van de kamer heeft onderzocht waarom grote ICT projecten van de overheid vaak mislukken. Op 15 oktober bood hij het eindrapport aan aan kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) die tijdens de aanbieding onthulde te hebben moeten opzoeken wat ICT eigenlijk is. Deze week kwam een van de belangrijkste aanbevelingen van de Commissie Elias in het nieuws namelijk het instellen van het Bureau ICT-toetsing (BIT) bovenop de bestaande Europese aanbestedingsregels. Dit bureau  zou moeten bestaan uit ‘onafhankelijke experts’ en die alle overheids ICT-projecten zou moeten toetsen boven de 5 miljoen euro.

Nu hebben we al een Rijks-CIO Dion Kotteman, onder verantwoordelijkheid  van Rijskdienstminister Blok (VVD). Dion heeft een boek geschreven ‘De Projectsaboteur’ en een eigen website www.projectsaboteur.com waarop met hij met een partner ‘Trainingen, Advies, Audits’ aanbiedt. een Rijks-CIO met een eigen belang als adviseur dus, moet kunnen. In de Volkskrant lees ik dat alle stoplichten op zijn Rijks ICT Dashbord steeds op groen staan, heb je dus niet veel aan. Vandaar dat de Commissie dus met het BIT initiatief komt, weer een mooi overheidsinstituut erbij!

StartUpDelta van Neelie Kroes.

StartUp Delta

Neelie Kroes (VVD)  is deze week door de Minister van Economische Zaken Kamp (VVD)  zaken gevraagd als ‘Special Envoy’ voor het nieuwe StartupDelta initiatief. Ze zal de komende 18 maanden meewerken aan dit initiatief om Nederland op de kaart te zetten als beste plek in Europa om een nieuwe innovatief  bedrijf te starten. Het StartupDelta initiatief is een samenwerkingsverband van overheidsinstellingen, kennis instituten, startups, investeerders, bedrijven en startup facilitators, zoals Utrecht Inc, High Tech Campus in Eindhoven, Kennispark Twente. Doel is een raamwerk te creëren voor startups, Met focus op het naar Nederland halen van startups van buiten Europa en als doel deze snel te kunnen starten zonder te veel bureaucratische rompslomp.

Nederland heeft al een reputatie als fiscaal aantrekkelijk land, bedrijven als Google, Ikea en Starbucks hebben in het verleden slimme constructies kunnen bedenken en afspraken kunnen maken met de Belastingdienst. Dit maakt het werk van Neelie Kroes dan ook een stuk makkelijker, over de belastingdienst gaat immmers staatssecretaris Eric Wiebes (VVD).

Interessant dat beide initiatieven bevolkt worden met VVD politici, schijnbaar maakt de coalitiegenoot PvdA zich niet zo druk over het investeringsklimaat en innovatie. Tevens interressant te zien dat het BIT-intitatief meer overheidscontrole wil door het creëren van een nieuw Bureau ICT-toetsing en het StartupDelta initiatief juist een gunstig investeringklimaat wil bieden aan bedrijven met minder regelgeving.

Als ICT’er zou ik natuurlijk het liefst voor een van de startups van Neelie Kroes willen werken. Afgezien van het salaris werken ICT’ers immers het liefst voor innovatieve ICT organisaties die aan de frontlinie staan van innovaties en waar ICT de business driver is, meer regelgeving en bemoeizucht zal het werken voor een overheidsorganisatie voor ICT’er niet aantrekkelijker maken!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in IT, Politics and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.