Istanbul

Grappig hoe je visie op een land verandert als je een land bezoekt en zelf met mensen praat en een mening vormt. Even niet alleen de krant en sociale media maar eigen waarneming en praten met de betrokkenen zelf deze keer. Voordat dat ik naar Istanbul vertrok was het mijn plan te onderzoeken hoe de Turken omgaan met hun huidige interne problemen zoals de toenemende macht van Erdogan, de toenemende rol van de Islam in het openbare leven en de problemen aan de grens met de strijdende partijen in Syrië.imageDaar heb ik in Istanbul allemaal niet zoveel van gemerkt. Wat ik aantrof was een redelijk liberale en welvarende samenleving, relatief weinig armoede, goed openbaar vervoer, mooie musea en prachtige historische gebouwen. En vooral veel vriendelijke en aardige mensen die hard bezig zijn er wat van te maken. Waar kom je dat nog tegen dat mensen voor je opstaan in de tram? In het Has Han Galata Hotel was het erg plezierig vertoeven en de  vrouwelijke hotel manager Zeynep Inanc deed erg haar best voor ons, we kwamen haar nog tegen in de kroeg die ze aanbevolen had, was erg gezellig daar! Als je naar Instanbul gaat moet je zeker dit hotel boeken!

imageHet gaat dus goed met Istanbul, als je bijvoorbeeld in de Bazaar rond loopt zie je dat de meeste shops goed zijn gevuld, de verkopers er netjes bijlopen en allemaal een mooie smartphone hebben om de tijd te doden. Je ziet maar heel weinig burkas in Istanbul, hoofddoekjes iets meer maar die vormen zeker geen meerderheid en sommige zijn juist erg sexy… Diverse moskeeën bezocht maar ook daar meer touristen dan gelovigen en in het Topkapi paleis, waar de mantel en de voetafdruk van Mohammed te vinden zijn, is het überhaupt niet druk en heb ik geen burka’s gezien, toch een officiële heilige plaats voor de Islam.

Rond lopend in de moskeeën, paleizen, musea en straten van Istanbul sta je versteld aan de rijkdom aan historie en cultuur en de enorme veranderingen die er in de loop der eeuwen zijn geweest. Vanwege de strategische positie aan de Bosporus is Istanbul steeds middelpunt geweest van oorlogen en conficten en dat heeft de stad gemaakt wat het nu is. Als je je in de geschieden verdiept besef je dat ‘stabiliteit’ niet een van de sterke kanten is van Istanbul: Istanbul is het religieus episch centrum van Europa en verandering behoort bij de aard van Istanbul.imageDeze week vond de verplaatsing van het graf van Suleyman in Syrië plaats, de man die het Osmaanse rijk groot maakte maar ook de man die de architectuur en cultuur In Istanbul stimuleerde. Als je in Istanbul rondloopt kan je de resultaten hiervan nog zien. In Turkije is men erg trots op deze eigen cultuur dus deze actie van de regering Erdogan wordt hier erg gewaardeerd.

Erdogan streeft naar een machtige Turkse staat gebaseerd op een gematigde Islam met eigen historische roots, je kunt je afvragen of dit zo slecht is als alternatief voor de opkomende extremistische Islam een stukje verderop. Erdogans beleid heeft twee peilers: desecularisering van de samenleving en het beperken van de politieke rechten van burgers: politici van andere partijen worden momenteel in Turkije monddood gemaakt en journalisten vervolgd.imageEr is veel verzet tegen het beleid van Erdogan vanuit de samenleving: tijdens ons bezoek waren er meerdere demonstraties in Istanbul, Zo gingen In Istanbul afgelopen weekend mannen in minirokjes de straat op om te protesteren tegen seksueel geweld tegen vrouwen naar aanleiding van de moord op de Turkse studente Ozgecan Aslan. En een voormalige Miss Turkije wordt mogelijk vervolgd voor het beledigen van Erdogan en hangt twee jaar cel boven het hoofd. Merve Buyuksarac had een satirisch gedicht over Erdogan gedeeld op Instagram, alleen het delen op sociale media is dus al strafbaar. Tevens zijn er wetten in voorbereiding die tegen democratische  principes ingaan zoals het recht op een advocaat als je opgepakt bent..

Alles overziend ben ik positief over de Turkse samenleving, Erdogan kan wel veel willen maar de Tukse samenleving kan een stootje hebben en heeft genoeg veerkracht om excessen te bestrijden. Europa moet de dialoog met Turkije open houden,  simpel gezegd omdat de blik van de Turken gericht is op het westen en niet het oosten, iedereen die ik sprak heeft wel een broer of oom die in Duitsland of Nederland heeft gewerkt, over de Islam begint echt niemand die ik tegen kwam. Over water en brood praat je ook niet, het is er gewoon…

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Traveling and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.