On a marché sur la lune

Op 30 maart 1950 verscheen in de Kuifje reeks het album ‘On a marché sur la lune’ van mijn held Georges Remi (1907–1983), beter bekend als Hergé.

image

Op 25 mei 1961 kondigde president John F. Kennedy, dus 11 jaar later, het Apollo programma aan met als doelstelling de eerste bemande missie naar de maan te organiseren. De eerste maanlanding vond uiteindelijk plaats op 20 juli 1969 om 20:17:39 UTC, dus zo’n 8 jaar nadat Kennedy zijn plan bekend maakte, Hergé heeft dat dus nog mee kunnen maken. Ik was toen 13 jaar oud en werd die dag midden in de nacht door mijn vader wakker gemaakt om naar de rechtstreeks uitzending te kijken op onze zwart-wit televisie.  Vage beelden van de maan  en de Eagle en er gebeurde lange tijd weinig tot uiteindelijk Neil Armstrong uit de Eagle klom en de beroemde woorden sprak:  “That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind”.

wpid-wp-1414361476462.jpeg

De laatste maanlanding vond plaats in december 1972, 45 jaar geleden dus. In totaal hebben 12 astronauten op de maan rondgelopen waarvan er 4 inmiddels overleden zijn en de jongste 79 jaar oud is. 45 jaar dus zonder dat mijn generatie de mogelijkheid heeft gehad op de maan te lopen, iets waarvan ik als kind droomde en wat onze generatie jammergenoeg zolangzamerhand wel kan vergeten. Er komt waarschijnlijk een moment dat er geen levende ‘Moonwalker’ meer op de aarde rond loopt. Binnenkort gaat NASA de Orion testen die eigenlijk een kopie is van de Apollo inclusief een capsule en een lander voor op een planeet, het is de bedoeling dat deze raket weer mensen op de maan gaat brengen en zelfs verder in het heelal.

image

Momenteel zijn we afhankelijk van de Russen om ons Internationale ruimestation ISS te bezoeken, de Amerikanen hebben zelfs geen ruimtewaardige raket meer. Deze week zijn bij de lancering twee, nieuw ontwikkelde, commerciële raketten ontploft: de Antares van Orbital Sciences (met een Russische raket) en Galactic van Virgin (die alleen een rondje om de aarde kan maken) en bij deze laatste zijn zelfs slachtoffers gevallen. Ik weet niet wat er aan de hand is met dit soort grote programma’s maar technisch gezien zou je iets wat je 45 jaar geleden gedaan hebt, toch vrij eenvoudig moeten kunnen herhalen. Het lijkt er wel op of de technologische ontwikkeling, nu primair gestuurd door commerciele bedrijven, steeds op zoek is naar innovaties en geen genoegen nemend met ‘Proven technology’, waarschijnlijk vanwege de patenten. En dat grote projecten qua risico moeilijk te managen zijn, daar hebben we in Nederland ook een paar voorbeelden van.  het Chines Space Program gaat het iets beter, ze hebben vorige week rond de maan gevlogen en zijn op schema met hun plan in 2020 op de maan te lopen:

image

Ook India heeft recent een sonde in een baan om Mars gebracht en heeft Space ambities hoewel de timeline niet al te gedetailleerd is, meer een roadmap dus:

image

Ik kan zo’n visie op de site van de NASA niet ontdekken, volgens mij is er daar structureel iets mis met hun programma. Grote projecten zoals dit hebben leiderschap en een centrale regie nodig en Obama twijfelt over de ambitie en laat teveel projecten over aan het bedrijfsleven, de vraag is of dat wel werkt in de Space context: niet bedrijven maar landen zijn de concurrenten in Space en geld speelt daarbij ook een belangrijke rol. Maak maar eens een Business Case voor een commercieel bedrijf voor een bemande missie naar de maan, krijg je wel een erg lange Payback tijd. Gezien de huidige plannen zou het wel eens een Chinees of iemand uit India kunnen zijn die de volgende stap op de maan zet. Onderstaand kostenoverzicht spreekt ook in hun voordeel:

image

Ondertussen gaat de droom die als kind had om ooit op de maan te lopen in rook op, eigenlijk zijn we geen steek opgeschoten de laatste 45 jaar. ‘Space is hard’ zei sir Richard Bransons na het ongeluk deze week, waarom ging het 45 jaar geleden dan wel goed? Je kan je afvragen of leiders die dit soort uitspraken doen en tegelijkertijd grote risico’s nemen met dodelijke gevolgen voor het eigen personeel wel de juiste persoon zijn om dit soort projecten te leiden. We hebben een  ambitie, visie en leiderschap nodig: Kennedy heeft een stip op de horizon gezet en dat ook gerealiseerd!

Mijn ambitie: Over 15 jaar kunnen zeggen: ‘On a marché sur la planète Mars!’

Dit is een gastblog van mijn alter ego Gérard La Lune

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Art, Politics and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.