Op herhaling als dienstweigeraar!

Volgend weekend doe ik mee als figurant aan de door de Koninklijke Marechaussee georganiseerde European Police Services Training (EUPST) Lowlands Grenade 2014. Tijdens deze internationale training zullen er in totaal 350 politiemensen uit meer dan 20 verschillende landen worden getraind op het militair oefenterrein De Marnewaard. De hoofddoelstelling van deze training is om de deelnemers, in een internationale setting, te trainen voor inzet binnen crisis management operaties. Onderdeel van deze training is een 72-uurs oefening die dag en nacht doorloopt waarbij ik als figurant een rol krijg toebedeeld.

De training bevat verschillende aspecten die allemaal gerelateerd zijn aan politieoptreden met als rode draad Gender en Human Rights en focus o.a. op activiteiten van criminele organisaties, demonstraties, mensensmokkel, drugssmokkel, vluchtelingenkampen, opsporing vermiste personen, inzet arrestatieteams, forensische onderzoeken, VIP-beveiliging en mishandeling van personen.

De vraag is natuurlijk waarom ik me als dienstweigeraar voor deze
training heb opgegeven:
– ik ben nieuwsgierig hoe het er aan toe gaat tijdens zo’n internationale training en welke middelen er gebruikt worden, met name de balans geweld en geweldloos
– de focus op Gender en Human Rights spreekt mij persoonlijk erg aan
– Lauwersoog lijkt me een mooie lokatie een een paar dagen te verblijven!

Dienstweigeren

Hou jullie via deze blog op de hoogte!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.