Punselie

image

Op de foto hierboven ontvangt mijn zus Maria Middelburg, van de De Punselie Cookie Company in Gouda, de VVV Rob de Bes Award 2014. Een aantal jaren geleden heeft ze vanuit een potentieel faillisement deze fabrikant van stroopkoekjes in Gouda overgenomen en sindsdien met veel enthousiasme, door onder andere het gaan aanbieden van rondleidingen door de fabriek, tot een leuke toeristische attractie omgetoverd. De koekjesfabriek heeft een authentiek karakter passend bij Gouda, mijn zus is verantwoordelijk voor externe relaties en promoties.

image

Mijn zus en ik zijn beide in Gouda op een steenworp afstand van deze fabriek geboren, mijn Opa had op de Walestraat een levensmiddelenzaak en een oom een trappenfabriek tegenover Punselies. Om de hoek tevens een aardewerkfabriek en een kaasopslagpakhuis, allemaal weg inmiddels. We zijn daar dus beide opgegroeid met mooie herineringen aan die tijd en toen mijn zus hoorde dat de fabriek moest sluiten is ze met de eigenaar rechts op de foto gaan praten en hebben ze een plan gemaakt. Met resultaat: het gaat steeds beter vanwege het in de markt zetten van nieuwe producten (de XL), nieuwe verkoopkanalen (KLM, AH en Jumbo) en een goede marketing (Groupon) daar kan ze trots op zijn!

Ik heb het verhaal over Punselies al een aantal keer aan mijn studenten uitgelegd en als case gebruikt: een goed voorbeeld van een lokaal bedrijf dat echt iets maakt en met een sociale functie die iets toevoegt aan de gemeenschap (wonen en werken in de stad).

Vanmiddag gaan we naar de première op het Nederlands Film Festival in Utrecht van een documentaire over Punselies!

Op woensdag 15 oktober om 22:59 zendt NPO2 de documentaire ‘Koekenbakker Punselie’ uit.

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Business and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.