Roemenië – dag 1

Drie dagen op bezoek in Oradea Roemenië op uitnodiging van een recruiter die mij wil voorstellen aan een aantal bedrijven. Donderdag hele dag onderweg geweest om hier te komen: taxi, trein 2x, bus, vliegtuig, auto met chaufeur. Oradea ligt in het westen van Roemenië in de regio Transylvanie vlak over de grens met Hongarije en is een stad qua grootte vergelijkbaar met Amersfoort.

IMG_0565.GIF

 

Na een eerste etentje met de recruiter op donderdagavond vrijdag een vol programma: ontbijt met de Dean van de Universiteit, daarna naar de Griffiths School of Management, voor een speech van de Minister President van Roemenië, 2 uur college gegeven voor de studenten, 7 business cases besproken met studenten en van feedback voorzien en daarna 4 bedrijven in Oradea bezocht en kennis met eigenaren gemaakt: 2 IT bedrijven, een glas/venster productie bedrijf en een ‘waste management’ bedrijf.

Overal hartelijk ontvangen, aardige mensen en leuk te zien hoe deze regio zijn best doet zichzelf op de kaart te zetten. Veel van de ondernemers die ik hier gesproken hebben lange tijd in de US of West Europa gewerkt en besloten op een gegeven moment terug te keren en hier lokaal een nieuwe onderneming te starten. Na de val van de muur is er een ware uittocht geweest, Oradea is van zo’n 250.000 naar 170.000 inwoners gekrompen als gevolg hiervan. Nu doen ze erg hun best mensen, met name ondernemers, weer terug te krijgen en dat daar Europese subsidies voor zijn helpt natuurlijk. En door mensen zoals ik uit te nodigen hopen ze business te genereren en het imago van Roemenië te verbeteren, hebben ze last van.

image

Oradea zelf is hard bezig op te knappen, er zijn plannen het centrum autovrij te maken en er staan nog veel mooie oude gebouwen overeind die nodig een opknapbeurt kunnen gebruiken. Op het plaatje hierboven links zie je het Hotel waarin ik verblijf, mooi opgeknapt. Er is een subsidie regeling (weer van Europa) die zo in elkaar zit dat je 50% terug kan krijgen als je investeert in restauratie en als je het niet doet krijg je een boete. Gisteravond, toen het nog niet regende, een wandeling door de stad gemaakt. Ik had wel een beetje een Fellini gevoel, veel bedelaars en dronken Roemenen tegengekomen die plots uit de het donker opdoken.

Morgen naar Cluj landinwaarts met de Dean van de Universiteit, een bedrijf daar bezoeken en daarna een ‘Graduation Event’ bijwonen bij de ‘Informal School of IT’, ja die hebben ze hier ook!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Business, Education and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.