Scotland, mind your steps!

Deze week voltrekt zich een spectaculair schouwspel in de UK rond het referendum in Schotland over de onafhankelijkheid van Schotland. De Schotse burgers kunnen zich uitspreken en de uitkomst is onherroepelijk dus bij een ‘Ja’ starten de onderhandelingen voor de onafhankelijkheid waarbij de scope onderdeel is van de te starten onderhandelingen. Met nog een paar dagen te gaan ziet het er naar uit dat de Schotten zich niet gek laten maken, de ‘Ja’ stemmers zijn volgens de peilingen aan de winnende hand.

image

Ik heb zelf een flink aantal jaren voor de Engelsen in London gewerkt en ik kan me het goed voorstellen dat de Schotten de Engelse overheersing op het eiland flink beu zijn. De Engelsen hebben namelijk altijd gelijk, weten alles beter en hebben er een flinke hekel aan als je je niet houdt aan de regels die ze zelf opgesteld hebben.

Bij vergaderingen jn Londen merkte ik vaak dat het niet op prijs werd gesteld tijdens een vergadering een standpunt in te nemen dat niet van te voren met de (natuurlijk Engelse) voorzitter was gedeeld. In zo’n geval werd ik bestraffend toegesproken. En dan kon het zomaar gebeuren dat de volgende vergadering mijn voorstel door de voorzitter werd ingebracht als zijn idee, in iets andere woorden natuurlijk….

Typerend is ook dat de Engelsen in een internationale vergadering hun taalgebruik niet aanpassen aan dat van de buitenlanders. Terwijl wij allemaal zo goed mogelijk Engels proberen te spreken doen de Engelsen vooral hun best de taal die ze op Oxford en Cambridge hebben geleerd te spreken en kijken ze je trots aan als ze weer eens eeen mooie en eloquente volzin hebben kunnen produceren die de rest van het gezelschap niet begrijpt. Kijk eens hoe knap we zijn! Zelf eens een andere taal leren behoort niet tot hun denkwereld, iedereen spreekt toch Engels?

Ik wens de Schotten dan ook veel sterkte de komende tijd met de onderhandelingen met de Engelsen. Die zullen bewapend met procedures, regels en Prince2 proberen het onderste uit de kan te halen om de Schotten onder druk te zetten en er zelf beter van te worden.

Mijn advies aan de Schotten: Mind your steps!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Politics and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.