Sociologie van de Camping

Dit jaar tijdens de vakantie drie verschillende campings bezocht in de Auvergne, Calabria en de Qeurcy. Fantastische tijd gehad en genoten van mooi weer in een groene omgeving. Met name de laatste camping La Bonnette in Caylus in de Quercy waar campingbaas Hans de scepter zwaait, was erg leuk. Minimale maar goede faciliteiten en Hans, omringt door een paar leuke vrouwen, is erg relaxt en te vinden achter de bar alwaar hij goede koffie schenkt.

2014-08-06 19.34.23

Het kenmerkende van een goede camping is dat er leuke mensen om je heen staan, in La Bonnette overwegend Nederlanders wat na een week Spanje wel weer eens leuk is. Direct naast ons stonden mensen uit Den Haag, Tilburg, Hoogeveen en Amersfoort, een leuke mix. Je hoeft maar twee meter van je tent af te lopen en je loopt iemand tegen het lijf voor een gezellig praatje.

Omdat mijn vrouw uit Hoogeveen komt waren bij haar de Hoogeveeners favoriet. Beide van ongeveer de zelfde leeftijd dus dat moest wel gemeenschappelijke kennissen opleveren, we hebben vorige week drie uur op een dorpsterras bier zitten drinken terwijl beide bezig waren met name dropping. Zelfs op de camping, terwijl we met de Prius langs de tent van dat stel reden, ging dat door (Ken je Aaltje Blok ook? Nee wel een Elsje Blok).

Ik kom zelf uit Den Haag en gelukkig was er ook een Haags stel. Hij type Jurist die ergens op een Ministerie achter zijn bureau in de pauze zijn meegebrachte boterhammetjes oppeuzelt, zij had alle boeken al gelezen maar was nog wel steeds bezig met nieuwe. Een hoop poeha maar weinig inhoud en de twintig jaar oude caravan stond niet in relatie tot de verhalen die hij afstak. Nadat ik wat met hem gedronken had bleek hij helemaal niet uit Den Haag te komen maar Leidschendam en zijn ambitie was, vertelde hij, ooit in Voorburg te eindigen, de expats stad voor Hagenezen die door echte expats uit Den Haag zijn verdrongen.

Dan de Amersfoorters, zaten de hele dag op hun tablets te kijken, helaaas is wifi tegenwoordig op de campings overal aanwezig. Zelfs tijdens het unieke optreden van gistarist Ben ging dat door. Geen aandacht voor de pure Rock en Roller Ben die qua uitstraling helemaaal klopt maar helaas niet kan zingen, tragisch maar interessant om naar te kijken. Amersfoorters hebben niet zoveel met hun stad, zijn allemaal import uit Almere of Nieuwegein en hebben als beroep Consultant (hij) of communicatie medewerker (zij – partime).

Het leukst waren de Tilburgers, wisten we allang want we hebben meerdere kennissen uit die regio en met hen is het altijd gezellig toeven. Wat een relaxte lui, lekker uitslapen, sjekkie draaien, boek lezen en spelletje doen met de kinderen. Geen woord van ruzie opgevangen in die paar dagen wat toch wel eens voorkomt bij de meeste stellen. Nog nooit iemand zo zien schaterlachen nadat hij bij het inparkeren van de caravan er onder terecht kwam…