Studenten

tio2

Ik zit op dit moment in de klas samen met 14 studenten op een vrijdagmiddag om 15:00 uur in Utrecht terwijl de studenten een proeftentamen maken. Ben nu zo’n vier maanden werkzaam in het onderwijs als docent op een particuliere HBO-instelling, een compleet nieuwe ervaring voor mij.

Het leukste aan het onderwijs is de communicatie met studenten, in vier maanden leer je ze beter kennen en begin je ze ook beter te begrijpen. Het mooie van het les geven aan jongelui is dat je zelf ervaringsdeskundige bent, ik ben immers zelf ook ooit student geweest. Tevens heb ik twee dochters die net afgestudeerd zijn dus weet een beetje hoe hun leefwereld eruit ziet.

Vergeleken met 40 jaar geleden is er veel veranderd. Ik ben zelf nog van de tijd voor Internet en nu leven jongeren in het Informatie tijdperk waar ICT alom vertegenwoordigd is. Waarom een boek pakken als je informatie kunt googelen? Waarom grammatica leren als er spellingcontrole is? Een van de twee vakken die ik geef is Informatie Management dus ik kan hier tijdens de les veel aandacht aan besteden.

Wat minder is is de houding van sommige docenten die ik tegen ben gekomen. Sommige hebben weinig waardering voor studenten, ze zijn onwillig, saboteren de boel, spelen het liefst de hele dag met hun mobile… Dat je op die leeftijd nog onzeker bent is logisch en dat uit zich in dit soort gedrag. Je zal dus een manier moeten vinden om ze aan te spreken en te interesseren in het vak.

Ze zijn klaar met het proeftentamen, ik moet weer aan de slag, volgende keer meer!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Education and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.