Sylvana Simons en het bestaansrecht van DENK

Ik heb het altijd een beetje vreemd gevonden dat er in Nederland nog geen Islamitische partij in de Tweede Kamer zit.  We hebben immers in Nederland een cultuur van partijen die zich laten inspireren op de bijbel zoals het CDA, de GVP en de Christen Unie, dus waarom geen partij gebaseerd op Islamitische uitgangspunten?  Daar is niks op tegen en potentieel zijn ze waarschijnlijk goed voor een paar zetels. Een van de belangrijkste redenen waarom zo’n partij er tot nu toe niet gekomen is is dat veel stemmers met een Marokkaanse of Turkse achtergrond traditioneel op de PvdA stemden omdat deze partij vroeger voor de belangen van arbeiders en migranten opkwam.Denk 7

Daar kwam verandering in toen Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk in november 2014 uit de PvdA werden gezet nadat ze openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken: interne discussies worden tegenwoordig binnen de PvdA als bedreiging gezien. Beide heren vertegenwoordigen een stevige achterban en haalden samen in september 2012 zo’n 33.000 voorkeurstemmen. Sindsdien hebben ze hun partij DENK de nodige ideologische fundering gegeven zoals blijkt uit hun politiek manifest van februari 2015 waarin ze hun uitgangspunten neerlegden en zich niet als islamitische partij profileren maar als emancipatie beweging.

Hoewel er, met namen sociaal economisch, veel overlap is met het PvdA programma zijn de kernthema’s van DENK migratie, het asielbeleid en discriminatie. DENK stelt dat de integratie van veel Nederlanders met een buitenlandse afkomst al vergevorderd is en het nu tijd wordt voor acceptatie. In die zin wil DENK een emancipatie beweging zijn die meer zelfbewustzijn bij hun eigen doelgroep creëert. Niet voor niks stond recent onderstaand citaat van Malcolm X op hun Facebook pagina, een activistisch strijder voor gelijke rechten voor de zwarte burgers in de VS.Denk 8

Door het binnenhalen van Farid Azarkan en Sylvana Simons, twee zelfbewuste Nederlanders die hun standpunt goed kunnen verwoorden met een Marokkaanse en Surinaamse achtergrond, verbreedt DENK zijn achterban en dat is een goede zaak. Emancipatie bewegingen hebben nu eenmaal aansprekende leiders nodig die voor de troepen uit lopen en soms ongenuanceerd zijn in hun uitspraken met als doel iets teweeg te brengen.

In de recentste peiling voor de kamerverkiezingen volgend jaar van De Hond is DENK nu goed voor 2 zetels en is er een potentieel van 5 zetels voor deze partij. Interessant zijn de volgende vragen die eveneens zijn gesteld door De Hond aan de steekproef:

De Hond 1

Opvallende resultaten die het bestaansrecht van DENK rechtvaardigen zou ik zeggen. De doelgroep van DENK ziet deze partij niet als een Islamitische partij terwijl de totale steekproef  dat overwegend wel ziet en tevens vindt een meerderheid van de Nederlanders dat onze landgenoten met een niet Westerse achtergrond al goed vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer. En maar 31 % van de steekproef ziet mensen afkomstig uit andere landen als een aanwinst terwijl de doelgroep van DENK dat overwegend wel ziet. Tevens opvallend dat er significante verschillen zijn tussen de doelgroep en de PvdA met name met betrekking tot het mislukken van de multiculturele samenleving en het bestaansrecht van DENK.

De cijfers tonen aan dat het goed is dat DENK er is, we moeten hun geluid serieus nemen en het debat met Tunahan, Selçuk, Farid en Sylvana aangaan want er is wel degelijk een serieus probleem met de integratie van Nederlanders met een niet Westerse achtergrond in onze samenleving als een meerderheid van ons vindt dat de multiculturele samenleving mislukt is en Sylvana Simons op de social media zoveel bagger over zich heen krijgt omdat ze zegt wat ze denkt. Dan schaam je je er voor dat je Nederlander bent!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Culture, Politics and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.