The Fountainhead

Helaas nog geen kaartjes kunnen bemachtigen voor The Fountainhead van Toneelgroep Amsterdam en dus maar het boek van Ayn Rand aan het lezen, in de Nederlandse vertaling ‘De eeuwige bron’.

Er zijn een hoop thema’s te herkennen in The Fountainhead, wat mij vooral boeit is de opkomst van de Marketing eind 19e eeuw in de US die Ayn Rand in essentie beschrijft. Architect Howard Roark, de hoofdpersoon, wil zich niet conformeren aan de overheersende mode en doet geen consessies met betrekking tot zijn opvattingen over architectuur. In schril contrast staat Peter Keating, een medestudent die zich conformeert en laat inlijven door een groot architecten bureau en al snel niet meer bezig is met architectuur maar met netwerken en ideeën verkopen. En die ideeën hebben niks te maken met de essentie van architectuur maar meer met Branding. Hij weet wat in de mode is en zijn opdrachtgevers te overtuigen, dat is zijn voornaamste kwaliteit, niet het ontwerpen zelf.

images

Dit deed me en beetje denken aan de manier waarop kunst tegenwoordig aan de man wordt gebracht. Schilders als Damien Hirst, Jeff Koons maar ook Ai Wei Wei creëren ideeën, maken hun kunst niet zelf en zijn erg goed in de marketing van hun kunst. Als gevolg hiervan wordt hun werk goed verkocht en hebben ze toegang tot de musea en een horde aan volgers die hun werk vol bewondering van commentaar voorzien. Neem bijvoorbeeld Joost Zwagerman die zichzelf heeft benoemd tot kunstkenner en op kosten van DWDD en de Volkskrant stukjes over kunst mag schrijven en af en toe een reisje naar een museum mag maken. Altijd positief en anderen napratend vol enthousiasme. Maar nog nooit zelf een nieuw kunstenaar ontdekt en natuurlijk altijd al geweten dat Marlene Dumas een groot kunstenaar is…

image

TGA heeft The Fountainhead voor 2015 weer op de planning staan, nog even geduld hebben dus…

Naschrift 12 januari 2015: kaartjes najaar 2015 al weer uitverkocht, gelukkig nog kaartjes kunnen boeken voor 14 november in de Rotterdamse Schouwburg, cultuur staat schijnbaar niet zo hoog op de agenda als architectuur in Rotterdam….

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Art and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.