The secret life of Walter Mitty

Gisteren naar het MAS geweest en de tentoonstelling Small Wars van An-My Lê (USA) gezien. An-My is geboren in Vietnam en opgegroeid in de USA en fotografeert missies in vredestijd van het Amerikaanse leger, quote:

“Ik heb het leger altijd al een ongelofelijke onderneming gevonden. Het is een overweldigende macht. Het heeft iets subliems: het is inherent mooi en gruwelijk tegelijk. Mensen hebben de neiging om oorlog te beschouwen als erg zwart/wit, terwijl het helemaal niet zo is. Hoe kan je dit onderwerp aanpakken en onderzoeken op een gecompliceerde wijze? Ik denk dat dit hetgene is wat ik probeer te doen.”

De tentoonstelling toont drie series: het naspelen door enthouasiaste vrijwilligers van de Vietnam Oorlog in North Carolina, de training van VS-Mariniers in 29 Palms, in de woestijn van Californië, voor hun uitzending naar de oorlog in Irak en foto’s van diverse missies van het Amerikaanse leger in vredestijd in beeld brengt.

image

In de begeleidende film vertelt An-My over haar werk en wat mij opviel is haar stelling dat een goede foto niet ‘een lucky shot’ is maar dat met veel geduld gemaakt wordt. Om die reden gaat ze vaak naar dezelfde plek terug om foto’s te maken omdat ze nog niet de juiste shot heeft gemaakt. En dat dan de voorlichters van Defensie erg verbaast zijn: zelden komen fotografen terug, meestal blijft het bij 1 sessie.

Dit deed me denken aan de film ‘The secret life of Walter Mitty’ die ik eerder deze week zag. Deze film gaat over een foto-editor bij een Amerikaans blad die op zoek gaat naar een fotograaf omdat hij een foto van hem niet heeft ontvangen. Als hij, na veel avonturen, eindelijk bovenop de Himalaya de fotograaf vindt ziet hij door de lens van de fotograaf een unieke witte panter. De fotograaf maakt de foto uiteindelijk niet. Hem gaat het niet om de foto als resultaat maar om de inspanning die het kost de tijger te vinden en dan de beleving van het moment van het zien van de panter. En, dacht ik, als hij de foto publiceert, gaat iedereen achter die panter aan en betekent dit zijn einde.

Mooie persoonlijke ervaringen zijn niet altijd voor anderen te vatten…