Unicef

Per 1 oktober ben ik voorzitter Unicef voor de regio Amersfoort en omstreken.

Unicef 1

Ik loop me al een tijdje druk te maken over wat er momenteel allemaal aan de hand is in de wereld, met name in Noord Afrika en het Midden Oosten alwaar de ene na de andere humanitaire ramp zich voltrekt, zie mijn eerdere blogs. Een paar jaar geleden na de Arabische lente was ik een stuk positiever over de ontwikkelingen aldaar maar wat er nu aan de hand is aan de rand van Europa is met geen pen te beschrijven en vraagt om meer actie dan alleen maar zeggen dat je het verschrikkelijk vindt. Om die reden ben ik voor de zomer lid geworden van Amnesty International en Unicef en gaan kijken of ik voor een van die clubs iets meer kan doen dan alleen maar geld doneren.

Uiteindelijk kwam ik in gesprek met de lokale vrijwilligers van Unicef in Amersfoort die een nieuwe voorzitter zochten. Unicef is een grote internationale organisatie die onder de paraplu van de Verenigde Naties werkt en zich specifiek richt op hulp aan kinderen in nood. In Syrie bijvoorbeeeld zijn 10 % van alle slachtoffers kinderen en leeft de helft van de kinderen in armoe, krijgen te weinig voedsel om maar te zwijgen over het onderwijs. Er wordt daar momenteel een hele generatie kinderen getraumatiseerd die weinig perspectief hebben op een mooie toekomst. Vergelijk dat eens met de luxe postie van jongeren in Nederland.

Unicef 3

Heb wel even getwijfeld toen ik het salaris van de Directeur Nederland zag maar besloten dat dit geen excuus moet zijn om niets te doen. Van elke euro die Unicef ophaalt gaat 4 cent naar de centrale organisatie, 14 naar sponsorwerving en 82 naar projecten en dat is netjes. Unicef zit momenteel in een transitiefase en zoekt nieuwe mensen om op nieuwe manieren te werken aan bewustwording en fondswerving. Hou jullie via mijn blog op de hoogte!