Van Yoko Ono naar Maria

Vanmorgen in Bilbao het Guggenheim bezocht, byzonder gebouw, architectonisch alleen al het bezoeken waard. Op de bovenste verdieping de tentoonstelling van en over Yoko Ono bezocht, zeer de moeite waard. Ik ben altijd een fan van haar geweest en heb me in het verleden nogal opgewonden over al die Beatles fans die het verraad van John Lennon vonden dat hij voor haar koos en niet “De Band’. Yoko heeft unieke talenten als kunstenares, en is altijd, ondanks alle commotie rond haar persoon, zich zelf gebleven. Als 80-jarige is ze nog steeds aktief en succesvol, zie hier de foto van haar optreden vorig jaar met Lady Gaga.

image

Op de tentoonstelling zie je de veelzijdigheid van haar werk, natuurlijk muziek maar ook haar performances die ze al maakte voordat ze John leerde kennen, en verder films, tekeningen etc.. Tussen alle werken wordt de bezoeker uitgenodigd interactief een bijdrage te leveren aan haar ‘Work in progress’. Mijn eega ging dan ook spontaan een performance doen voor een groep Japanners en zag meteen nieuwe carriere mogelijkheden..

Vanwege het weer daarna Frankrijk in gereden op zoek naar de zon en blijven hangen in Hotel Paradis in Lourdes. Natuurlijk vanavond in de stromende regen de Maria-processie bijgewoond tussen alle gelovigen die dit als een religieus hoogtepunt in hun leven ervaren.

image

Yoko Ono voldoet totaal niet aan het beeld dat de katholieken hebben van Maria, de Madonna. Dat heeft denk ik vooral te maken met haar uiterlijk dat niet aan het Westerse schoonheidsideaal voldoet. Als het een ‘mooie’ vrouw was geweest had iedereen haar met open armen ontvangen. John Lennon zag haar als gelijkwaardig kunstenaar met dezelfde waarden en dat werd niet door iedereen gewaardeerd. Wat ik mooi aan haar vindt is dat haar boodschap altijd het zelfde is gebleven. Nog steeds draagt zij de boodschap van Love and Peace uit, zulke mensen hebben we nodig in deze tijd!

image

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Art and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.