Vandaag één jaar aan het bloggen…

Vandaag, precies een jaar geleden op10 april 2014, ben ik gestart met deze blog: tijd dus om eens te evalueren wat ik daarvan opgestoken heb!

Waarom ging ik ook al weer bloggen?

Ik begon met bloggen omdat ik:

  1. mij erger aan mensen die alleen maar content van anderen delen en zelf geen content creëren;
  2. wil dat alles wat ik schrijf op één plaats voor iedereen toegankelijk is;
  3. zelf de lay out van mijn blogs wil bepalen en aanpassen wanneer ik dat wil;
  4. ervaring wil opdoen met het schrijven van blogs.

Bezoekers (Visitor) en clicks (Visits).Een jaar bloggen

Ik ben het bloggen niet begonnen met als doel om veel gelezen te worden maar als je een tijdje bezig bent gaat dat wel een rol spelen. In eerste instantie werden vanuit WordPress mijn ‘Posts’ automatisch geupload op sociale media. Later kreeg ik door dat het actief uploaden op sociale media of blogsites veel meer impact heeft en een aanstekelijke quote of afbeelding meer ‘Clicks’ genereert. Verder is het een kwestie van frequent en over aansprekende onderwerpen schrijven.

Het eerste half jaar liep het niet echt storm: per blog ongeveer 30 bezoekers, niet veel dus. Dat veranderde in oktober vorig jaar toen ik besloot eens per maand ook een blog in het Engels te schrijven, sindsdien lezen steeds meer mensen mijn blogs die ik sindsdien ook op Pulse in LinkedIn publiceer. Vanaf dat moment zie je ook een aantal flinke uitschieters in de grafiek:

  • 1 November 2014:  ‘On a marché sur la Lune‘ : gastblog van mijn alter ego Gérard La Lune een Franstalige Kuifje titel trekt blijkbaar veel aandacht!
  • 11 December 2014: ‘Voor wie zou je willen werken, Ton Elias of Neelie Kroes?’: deze kreeg veel aandacht en feedback op LinkedIn, op basis van de reacties won Neelie Kroes met glans overigens.
  • 31 December 2014: ‘Lexicon van het jaar 2014’. WordPress maakte die dag een verwijzing naar mijn site, dit genereerde veel bezoekjes.

Overigens is mijn best bezochte blog die over ‘Brigitte Bardot‘ maar dat komt waarschijnlijk omdat ik bij mijn studenten regelmatig aandacht aan deze blog besteed en probeer ze enthousiast te maken om zelf scenario’s te schrijven…

De status vanmorgen, vrijdag 10 april om 10:00, voordat ik deze blog publiceerde (op het scherm rechts kan je de laatste stand zien ↘️).Een jaar visitors

De Blog wereld

Als je gaat Bloggen stap je ook in het universum van de bloggers, ik wist niet dat deze bestond tot mijn site ateeds meer werd toegevoegd aan blogsites waarop lijsten staan met een links naar blogs, zo leerde ik de bloggers wereld kennen. Een paar maanden geleden werd mijn blog toegevoegd aan de bloggerlijst van het Blogbal wat een aardig beeld geeft van het wereldje. Er blijken heel veel sites te zijn waar je je blog kunt aanmelden en er blijken ook heel veel bloggers in Nederland te zijn, niet voor niets door BlogSpot het Blogbos genoemd.

Ik ben de afgelopen maanden een paar keer benaderd door websites met de vraag of ik voor ze zou willen bloggen, meestal onbetaald maar ook twee keer betaald, niet dat ik er dan zelf geld voor krijg, maar als ik de initiatiefnemer betaal publiceren ze mijn blogs op hun sites zodat ik meer exposure krijg, leuk business model, eentje vroeg er zelfs 80 euro per maand. ga ik dus niet doen maar als er nog eens een interessante aanbieding komt…

Wel zijn mijn blogs een aantal keren overgenomen op andere sites, als link maar ook wel integraal. Dit soms ongevraagd maar ook op eigen initiatief zoals eerder deze week toen mijn blog over de PvdA als ingezonden brief in de Volkskant werd opgenomen, zie blog ‘De Wet en de Moraal ofwel Merkwaardige Woede’. Dit levert overigens niet meer visitors op omdat er geen verwijzing werd gemaakt naar mijn blogsite.

Mijn conclusie na één jaar bloggen:

Al met al was het bloggen het afgelopen jaar zeker de moeite waard, ik ben door het bloggen er achter gekomen dat ik het leuk vind om te schrijven / bloggen. Aan onderwerpen tot nu toe geen gebrek en ik heb er altijd weer zin in op vrijdag mijn wekelijks blog te schrijven: ik heb nu weer drie blogs klaar liggen die ik later ga publiceren. Meer over bloggen in een blog van november vorig jaar: Blogging is Fun!

Lekker blijven bloggen dus zolang ik er plezier in heb, wellicht is de volgende logische stap mijn eerste boek?

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.