Verslag Lowlands Grenade 2014

Lowlands Grenade heeft 74 uur geduurd en ging van start op zondag om 12 uur in het oefendorp Marnehuizen.

Gedurende die 74 uur loop je een beetje rond, zit voor je huisje of bij het café, zie je allerlei acties rondom je heen gebeuren en wordt je  af en toe uitgenodigd een rol te spelen nadat je instructie hebt gekregen van iemand van Defensie. Continu gebeurt er wat om je heen en wordt je aangesproken of krijg je de mogelijkheid aan iets mee te doen. Als je dat niet wilt kan je dat gewoon aangeven en dat wordt je niet kwalijk genomen, hoewel je er in principe natuurlijk wel bent om aan activiteiten mee te doen!

Een aparte groep heeft een scenario gemaakt en je krijgt dan instructie om vanuit een rol aan iets mee te doen, bijvoorbeeld:
– Meedoen aan relletjes en bezetting bij supermarkt
– Vinden berm bom of explosief
– Proberen langs wegblokkade door ME te komen
– Als bewoner meespelen bij huiszoeking
– Als verdacht je laten arresteren
– Getuigenverklaringen afleggen etc.

2014-06-22 15.26.35

De deelnemende politie is internationaal samengesteld, weet niet wat het scenario is en moet continu reageren op wat er gebeurt. Bij een actie kunnen heel wat mensen van verschillende organisatie betrokken zijn. Zo moet bijvoorbeeld na het vinden van een bom de buurt afgezet worden, de brandweer en ambulance erbij gehaald worden, dan de speurhond voor explosieven ingezet en daarna komt de EOD voor het ruimen van het explosief. Dat kan dus wel even duren en als een van de partijen druk is met wat anders gaat het hele scenario erg lang duren. En dan hebben we het nog niet over de taalproblemen, de verschillen van aanpak van de verschillende deelnemende landen, de culturele verschillen etc..

2014-06-22 15.29.04

Op het politiebureau komt alle informatie samen en moet een en ander door de leiding gecoördineerd worden. Ik heb alle 4 de politiebureaus bezocht en dan zie je grote verschillen qua communicatie en organisatie en dat niet alles soepel verloopt. Maar ook dat na een aantal dagen alles langzaam beter gaat lopen. In het begin is iedereen erg formeel maar na 4 dagen is iedereen meer ontspannen en zijn de rollen duidelijker. Ook is er meer contact met de figuranten wat er in het begin haast niet is. Je begint elkaar te herkennen, met sommige deelnemers heb je dan ergens twee uur zitten kletsen bij het wachten (wat veel voorkomt) en zo leer je elkaar beter kennen, politie en burgers.

Technisch was alles goed in orde en waren er mooie dingen te zien. Spectaculaire helikopter acties, ME in verschillend uitrustingen, speurhonden, drones in de lucht, beveiligde auto’s etc. Daar zag ik niks mis gaan. Als het misging had het altijd te maken met communicatie, onduidelijke rollen of instructies en het ontbreken van processen of deze anders interpreteren. Kortom, net een gewoon bedrijf!

Verder een geslaagde training, veel van opgestoken en leuke mensen ontmoet. Geen moment onveilig gevoeld en genoten van de mooie omgeving van het Lauwersoog. Voor herhaling vatbaar en voor de burger een mooie manier om kennis te maken met de werkwijze van de (internationale) politie!

2014-06-23 11.11.37

 

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.