WK Voetbalverdwazing

Nederland is helemaal in de ban van het WK voetbal met meer dan 8 miljoen kijkers voor de wedstrijden van het Nederlands elftal en alle voor- en nabeschouwingen met spelers en zogenaamde voetbaldeskundigen. Voor de niet sport verslaafde blijft er momenteel weinig interessants over om op TV om naar te kijken behalve dan de KRO detectivemaand  (die helaas al weer voorbij is). Zelfs in het journaal worden samenvattingen en achtergronden van het WK gegeven, het enige wat er dus op zit is zelf maar een stuk gaan fietsen of een goed boek in de tuin gaan lezen en wachten tot het allemaal over is en Zomergasten weer begint!

Het meest erg zijn al die voetbaldeskundigen die continu hun mening over voetbal ventileren, een spelletje dat bedoeld is met een paar simpele basisregels een bal tussen de drie palen van de tegenstander te krijgen. En waar een goede conditie, spelinzicht en vooral plezier in het spelletje de voornaamste succesfactoren zijn. En de einduitslag moeilijk voorspelbaar is, een goal is zo gemaakt maar soms kost het ook heel veel moeite. Net als het weer kan je er een mening over hebben maar het loopt toch altijd anders dan je denkt. Voor voetbaldeskundigen als Mulder, Grijp, Bosman, Borst etc. gouden tijden, de ene avond hier en de andere avond daar te horen zijn en altijd wel een mening hebben hoe het beter zou kunnen en dit steeds luidruchtig blijven herhalen. En een redactieteam hebben, die als de kijkcijfers terug lopen, een publicitaire list verzinnen om de kijkers te lokken. Zo is VI nu wanhopig bezig de kijkers bij Studio Brasil weg te lokken met een gecreëerd relletje nu ze er wel erg naast zitten met hun te vroege veroordeling van van Gaal en de kijkcijfers terug lopen. We weten het zolangzamerhand wel heren!

20140708-100454-36294589.jpg

Het FIFA Voetbal onder leiding van Blatter is een internationaal bedrijf geworden waarin miljarden omgaan en de spelers gedragen zich als het top management van grote bedrijven tegenwoordig: voor wat geld erbij zijn ze makkelijker over te halen naar de concurrent te gaan. De topspelers kennen elkaar allemaal, hebben vaak in meerdere competities gespeeld en zien het WK als een mooie opportunity internationaal in de spotlight te staan voor een mogelijke nieuwe transfer na de zomer. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat het spelniveau van de nationale elftallen dichter bij elkaar is komen liggen en tegenspelers nooit onderschat moeten worden. Landen die vroeger niks voorstelden zijn nu taaie tegenstanders en lastig te verslaan. Als de krachten gelijk op gaan worden strategie en tactiek belangrijk en daar kan je lang over praten. Volgens mij blijven gewoon voetballen en plezier in het spel het belangrijkst, de bal moet gewoon tussen de palen heren!

Nog een paar dagen en dan zijn we er gelukkig vanaf!

About Gerard Geerlings

Gerard Geerlings, socioloog en schrijver, schrijft online over wat er zoal aan de hand is op het terrein van de digitale samenleving, de troost van kunst, praktische levenskunst en de actuele politiek.
This entry was posted in Culture and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.