Yoga & Zen

Voor vanavond een afspraak gemaakt voor een proefles Yoga, kreeg advies eerste Yoga Flow te proberen, ben benieuwd!’ 

En dat was mijn eerste blog in april 2014, alweer vijf jaar geleden, Toen inderdaad een proefles genomen bij Bindi’ in Amersfoort en dat beviel niet helemaal, de oefeningen waren te moeilijk voor mijn stijve lichaam en we zaten te dicht op elkaar waardoor alle lichaamsgeluiden en geuren van de deelnemers de aandacht erg afleidde.

Gisteren, 28 januari 2019, dus vijf jaar later, weer eens een poging gewaagd op het pad naar de verlichting door een proefles te nemen bij Zen.nl eveneens hier in Amersfoort. Ik ben al een tijdje bezig met filosofie en weet dus al een en ander van zen, het boeddhisme, taoïsme en het hindoeïsme dus een praktische cursus mediteren leek me een goede aanvulling. 

Samen met mijn vrouw werden we door twee zen-docenten ontvangen en gevraagd op een matje in de lotushouding plaats te nemen waarna we uitgelegd kregen wat de cursus inhoudt en een paar praktische oefening deden, er waren zo’n 10 deelnemers bij deze proefles die bestond uit voorlichting over de introductiecursus van 12 lessen, twee meditaties van 10 minuten, een thee ceremonie (met koude thee) en een afsluitende wave met de theekopjes.

De bedoeling van de meditaties was 10 minuten stil te zijn en je op je adem te concentreren en daarbij bij het uitademen tot 10 geteld werd. Daarbij moest je proberen niet afgeleid te worden door andere gedachten oj je omgeving en zo diep mogelijk in te ademen. Dat lukt op zich wel maar wat me wel stoorde was de indringende geur van wierook die je gratis mee inademende en die ik de rest van de dag niet uit mijn systeem kreeg. Schijnbaar horen koude thee en wierook bij de vaste zen-atributen maar het stoorde me wel. Sinds ik Cees Nooteboom’s Rituelen heb gelezen hecht ik veel belang bij de thee ceremonie en wierook is toch echt een kankerverwekkend stof, onbegrijpelijk dat je aan je gezondheid werkt en tegelijkertijd rotzooi inademt.

En dan de docenten. Er was duidelijk een hiërarchie tussen die twee waarbij de vrouw continu aan het woord was en de man het werk mocht doen en af en toe iets zeggen. De vrouw bleef maar kletsen en als ze ons vroeg hoe we iets ervaren hadden nam ze na één antwoord weer het woord en bleven we alleen met onze ervaringen achter. Die meditaties heb je dus echt nodig om haar even stil te krijgen maar het betekent wel dat je in totaal 20 minuten mediteert en 70 minuten haar moet aanhoren.

En dan zen zelf. Op mijn vraag naar de relatie tussen mediteren en het bereiken van de staat van verlichting werd geantwoord dat dat in de cursus niet aan de orde kwam. Zen gaat volgens hen vooral over aandacht en door praktische oefeningen te doen los je kwaaltjes en problemen op en ga je meer gestructureerd leven en krijg je af en toe ‘geluksmomentjes’. Zen is geen godsdienst en er wordt maar één van de 12 introductielessen aan het boeddhisme besteed. Teleurgesteld ging ik naar huis terug.

De weg naar de verlichting is lang, moeilijk en vol valkuilen, dat besefte ik weer eens toen ik door de regen terug naar huis fietste.